A murit cineastul american Robert Downey Sr.

Regizorul american Robert Downey Sr. a murit în cursul dimineţii de miercuri la New York, la vârsta de 85 de ani, a informat fiul său actor şi unul dintre starurile de la Hollywood, Robert Downey Jr., informează presa internațională.

Author: Razvan Ilie joi 08 iulie 2021 , 17:41

Regizorul american Robert Downey Sr. a murit în cursul dimineţii de miercuri la New York, la vârsta de 85 de ani, a informat fiul său actor şi unul dintre starurile de la Hollywood, Robert Downey Jr., informează presa internațională.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Robert Downey Sr. s-a evidenţiat drept un regizor al contraculturii în anii 1960 şi 1970 graţie unor filme care satirizau idealul vieţii americane, precum "Putney Swope" (1969) şi "Greaser's Palace" (1972).

Cel mai recent lungmetraj regizat de el a fost documentarul "Rittenhouse Square" (2005). Downey Sr. este cunoscut de asemenea ca actor, având roluri secundare în filme precum "Boogie Nights" (1997), "Magnolia1" (1999) şi "The Family Man". 

Citeste si: Este zi de doliu în televiziune. Un realizator TV a murit la 52 de ani

Mesajul lui Robert Downey Jr la decesul tatălui său

"Noaptea trecută, tata a murit liniştit în somn, după ani de luptă cu maladia Parkinson. A fost un adevărat cineast şi a rămas remarcabil de optimist... A fost un adevărat cineast nonconformist", a scris Robert Downey Jr. pe contul său de Instagram.

Citeste si: VIDEO| Detalii șocante în cazul medicului din Târgu-Jiu reținut pentru luare de mită. Se ruga la Fecioara Maria: "Ferește-mă de procurori”

Mesajul lui Robert Downey Jr: "Noaptea trecută, tata a murit liniştit în somn, după ani de luptă cu maladia Parkinson"[Sursa foto: Twitter]

Robert Downey Sr a  fost căsătorit de trei ori: între 1962 şi 1982, cu Elsie Ann Ford, iar din 1991 până în 1994, cu Laura Ernst. Primul dintre aceste mariaje s-a încheiat cu divorţ, iar al doilea, cu moartea lui Laurei Ernst.

În 1998, s-a căsătorit cu scriitoarea Rosemary Rogers. El a avut doi copii cu Laura Ford, pe actorul Robert Downey Jr. şi pe Allyson Downey.

Citeste si: Este doliu în lumea sportului. Un fost pilot de raliu a decedat

Ce fllme a făcut Robert Downey Jr

În anii 60, Downey Sr. a început să se intereseze de cinematografie şi de literatura absurdului care se prefigurau în numeroase mişcări antisistem şi care au înflorit în acest deceniu în SUA.

Robert Downey Sr. a avut doi copii cu Laura Ford, pe actorul Robert Downey Jr. şi pe Allyson Downey.

Potrivit Agerpres, a urmat o perioadă în care a regizat filme cu buget mic între care se evidenţiază "Putney Swop", o satiră despre corupţie şi rasismul prezente în lumea publicităţii şi în studiourile de la Hollywood care a fost elogiat de critica de specialitate la premiera sa în 1969.

În 2016, filmul a fost inclus în Biblioteca Congresului SUA, fiind considerat" relevant din punct de vedere cultural".

Un alt film de autor al său din 1970 este lungmetrajul "Pound", în care oamenii jucau rolul câinilor care aşteaptă să fie adoptaţi. În acest film şi-a făcut debutul ca actor fiul său, Robert Downey Jr. la vârsta de 5 ani, şi cunoscut pentru rolurile sale din seria "Sherlock Holmes" (2009) şi "Iron Man" saga universului Marvel.

"Greaser's Palace" (1972) este o repunere în scenă scandaloasă a vieţii lui Hristos în stilul spaghetti western, iar revista Time a listat filmul între cele mai bune zece ale anului. Din filmografia sa mai fac parte "Up the Academy", "America" şi "Hugo Pool".


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si