VIDEO | Actrița Luminița Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani

Duminică, 4 iulie 2021, Luminița Gheorghiu, faimoasa noastră actriță, s-a stins la vârsta de 71 de ani. Marea actriță suferea de o boală incurabilă pe care a ținut-o ascunsă mulți ani.

Author: Andreea Bolocan luni 05 iulie 2021 , 08:50

Actrița Luminița Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani
Actrița Luminița Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Din păcate momentan nu se știe cauza morții îndrăgitei noastre actrițe pe nume Luminița Gheorghiu, însă se știe cu exactitate faptul că aceasta a încetat din viață în ziua de duminică, 4 iulie.

De asemenea, aceasta suferea de mai mulţi ani de o maladie care a făcut-o să-şi restrângă apariţiile publice.

Cine este, de fapt, Luminița Gheorghiu

Luminița Gheorghiu a jucat roluri precum cel al ”Catrinei” din filmul ”Moromeţii”, asistenta din ”Moartea domnului Lăzărescu” al lui Cristi Puiu şi a câştigat Ursul de Aur cu filmul ”Poziţia Copilului” (în 2013).

Citeste si: Doliu în lumea sportului. A murit la doar 34 de ani

Luminița Gheorghiu s-a născut la data de 1 septembrie 1949 la Bucureşti. Aceasta a jucat până în 2003 pe scena Teatrului Bulandra, dar a avut o carieră extraordinară mai ales în cinematografie.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar şi a debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra.

A murit Luminița Gheorghiu[Sursa foto: Facebook]

După ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, iar în 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Un an mai târziu a devenit actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti.  

Când a jucat primul său rol într-un film

Primul rol în film a fost în 1974, în pelicula „Stejar, extremă urgenţă“, în regia lui Dinu Cocea, dar primul rol important a fost cel al Catrinei, soţia lui Moromete, din filmul Moromeţii (1987), în regia lui Stere Gulea.

Citeste si: Doliu în lumea presei! A murit renumitul jurnalist Florin Condurățeanu

Numele Luminiţei Gheorghiu este legat de noul val al cinematografiei româneşti, după apariţia în filmul „Moartea domnului Lăzărescu“, în regia lui Cristi Puiu, unde a jucat rolul asistentei de pe ambulanţă care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la altul prin Bucureşti.

Citeste si: Doliu în lumea scriitorilor. O celebră autoare s-a sinucis

De altfel, Cristi Puiu a mai lucrat cu Gheorghiu şi anterior acestui film, pentru pelicula „Marfa şi banii“ (2001), producţie care este considerată cea cu care a început noul val al cinematografiei româneşti   Într-un interviu acordat pentru Weekend Adevărul în 2013, Luminiţa Gheorghiu declara că, la Institutul de Teatru, profesorii nu-i dădeau note prea mari din cauză că nu avea un aspect exterior „corespunzător“:

”Profesorii îşi doreau nişte studenţi mai făţoşi, să aibă un aspect fizic deosebit. Prima notă pe care mi-a dat-o profesorul Cojar a fost un 7, `pentru fizic neconcludent`”.

Răul a măcinat-o până la ultima suflare, spun apropiații. Marea actriță suferea de o boală incurabilă pe care a ținut-o ascunsă mulți ani: 

''Chiar în Poziția Copilului era un moment în care trebuia să dansăm eu cu nevastă-mea, ea, și o țineam așa și zice: „ține-mă bine, că nu mai pot să calc”. O dureau picioarele îngrozitor. Acolo în film avea pantofi cu toc, avea... domnule, după ce se termina filmarea, se oprea, se sprijinea de ceva... și mergea așa... și mă uitam și ziceam: Luminița, dar ce ai tu la glezne? Ei, nu știi, ceva rău...", a spus actorul Florin Zamfirescu pentru Știrile Kanal D. 

Unele voci susțin că și-ar fi dorit să fie incinerată. Decizia aparține însă familiei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si