A murit marele actor Alexandru Mereuţă. Doliu în teatrul românesc

S-a stins din viaţă cunoscutul actor Alexandru Mereuţă. Vestea cea tristă a fost dată de reprezentanţii Teatrului de Stat Constanţa, pe pagina de facebook a instituţiei. În luna iunie, artistul împlinise 93 de ani.

Razvan Ilie, joi 17 septembrie 2020 , 08:15

alexandru mereuta
Alexandru Mereuta, peste 50 de ani de carieră
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Actorul Alexandru Mereuță a interpretat roluri memorabile pe scena teatrului constănțean, printre care Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr” sau Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, potrivit Radio Constanta.

„Astăzi ne despărțim, cu regrete și cu duioase amintiri, de ALEXANDRU MEREUȚĂ, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanța. Blând, vorbăreț, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, așa cum îi spuneau toți prietenii, era o bogăție de om“, au scris reprezentanţii Teatrului de Stat Constanţa.

Citeste si: Anticorpul care ucide coronavirusul, descoperit de oamenii de știință

Alexandru Mereuță - o carieră remarcabilă 

Născut în iunie 1927, în 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, București, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu. A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”.

Citeste si: Este sărbătoare mare joi în calendarul ortodox!

„La Constanţa, Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, scria Georgeta Mărtoiu, secretar literar, martor al vieţilor şi creaţiilor celor mai mulţi dintre actorii „vechi” ai teatrului.

 Alexandru Mereuta
Marele actor Alexandru Mereuta s-a stins din viață

Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, printre care Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi multe altele, Alexandru Mereuţă a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră”, oferind îndrumare amatorilor şi făcând în mai multe rânduri asistenţă de regie.

În ultimii săi ani de actorie, a jucat, tot pe scena Teatrului de Stat Constanța, în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”. „Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească și să-i facă parte în rai! Condoleanțe familiei îndoliate!“, au transmis reprezentanţii Teatrului de Stat Constanţa.

Amintire cu Toma Caragiu

„Eram într-o tabără de elevi, în 1946, la Eforie Sud, într-o vilă generoasă și eu, ca elev, am fost cazat împreună cu alți colegi. Știu că eram în luna august, când a venit pedagogul la mine și mi-a dat o carte de versuri. El mi-a spus s-o citesc și să mă hotărăsc ce poezie învăț din ea până a doua zi. Răsfoind cartea, m-am oprit asupra uneia care avea o tentă politică, pentru că, am considerat că mă punea în situația de a o rosti cu mare vigoare la serbarea respectivă. Desigur, eu eram adeptul poeziilor, dar nu credeam că voi fi atât de apreciat de alte persoane. La final, s-au oprit în fața mea un ofițer și o doamnă care m-a întrebat ce am de gând să fac în viață. Ai atâta talent, cât habar n-ai și atunci când vii la București, caută-mă, că am acolo o școală de artă dramatică, unde te voi pregăti pentru teatru (…) Toate acestea se întâmplau în 1949, iar Toma Caragiu era acel coleg de cameră, iar din acel moment s-a născut între noi doi o prietenie de toată splendoarea. El juca deja la Teatrul Național”, povestea actorul pentru Cuget Liber.

>


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si