Jean-Luc Godard, o figură importantă a Noului Val francez, a murit marți, 13 septembrie 2022, la vârsta de 91 de ani. Vestea morții marelui regizor francez a fost dată de ziarul francez Liberation și confirmată ulterior de surse apropiate regizorului.
Author: Sorin Negru marți 13 septembrie 2022 , 14:41
Născut pe data de 3 decembrie 1930 la Paris, Jean-Luc Godard , cel mai ilustru dintre artiștii "noului val" al cinematografiei franceze a murit pe 13 septembrie, transmite Le Monde.
Pe parcursul unei cariere de peste 60 de ani, Jean-Luc Godard a lăsat în urmă peste 100 de filme, unele dintre ele cu un mare impact în arta cinematografică a secolului XX.
Președintele Franței Emmanuel Macron i-a adus un ultim omagiu regizorului printr-o declarație pe Twitter, numindu-l „iconoclastul regizorilor din Noul Val”.
Ce fut comme une apparition dans le cinéma français. Puis il en devint un maître. Jean-Luc Godard, le plus iconoclaste des cinéastes de la Nouvelle Vague, avait inventé un art résolument moderne, intensément libre.
Nous perdons un trésor national, un regard de génie. pic.twitter.com/bQneeqp8on
Cunoscut pentru arta sa radicală și motivată politic, Godard a fost printre cei mai apreciați regizori ai generației sale.
Unul dintre filmele sale clasice este Breathless(
À bout de souffle), cu care s-a impus pe scena cinematografică mondială în anii 1960. Filmul a urmărit povestea unei tinere americane din Paris, interpretată de starul de la Hollywood Jean Seberg, și aventura ei cu un tânăr rebel fugar, interpretat de Jean-Paul Belmondo.
Godard este cel mai bine cunoscut pentru capodoperele sale din anii 1960, inclusiv Le Petit Soldat, care a fost interzis până în 1963 și care a avut-o în rolul principal pe viitoarea soție a regizorului, Anna Karina.
Godard a fost căsătorit cu Karina în 1961 și cei doi au avut una dintre cele mai memorabile colaborări ale sale cinematografice, inclusiv cu producțiile Vivre sa vie, Bande à part (1964)
și Pierrot le Fou (1965).
Godard a câștigat premii majore de film european, inclusiv Ursul de Aur din Berlin pentru Alphaville din 1965 și Leul de Aur la Veneția pentru Prenumele: Carmen (1985).
Jean Luc Godard a continuat să lucreze prolific până în ultimii săi ani de viață și s-a bucurat de ceea ce mulți au descris ca o renaștere târzie a carierei la începutul anilor 2000, începând cu filmul In Praise of Love (2001),
care a fost proiectat la Cannes.
Jean-Luc Godard a contestat premiile Oscar
Cel mai recent film al său The Image Book (2018) a jucat în competiție la Cannes și a câștigat Palme d’Or special. Cu toate acestea, Godard nu a primit niciodată o nominalizare la Premiile Oscar.
Când a fost întrebat de un reporter ce a însemnat premiul pentru el, regizorul care a fost un critic de multă vreme al Hollywood-ului și al instituțiilor sale a răspuns: „Nimic”.
Într-o declarație pentru agenția de știri Reuters, fostul ministru francez al culturii Jack Lang a spus despre Godard: „A umplut cinematograful cu poezie și filozofie. Ochiul său ascuțit și unic ne-a făcut să vedem imperceptibilul”.