Clipe grele pentru ucraineni. Primul preşedinte al Ucrainei independente, după destrămarea URSS, a murit. Leonid a fost președinte al Ucrainei din 5 septembrie 1991 până la demisia sa, din 19 iulie 1994. „Astăzi, 10 mai 2022, la ora 17:00, ora Kievului, Leonid Makarovici Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente, a încetat din viață după o lungă boală”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de familie.

Citește si: Ce se întâmpla cu soldații ruși pe frontul din Ucraina, în timp ce Putin ținea discursul de Ziua Victoriei

Deputatul Iryna Heraşcenko a confirmat şi ea decesul lui Kravciuk, pe canalul ei Telegram.

Cine a fost Leonid Kravciuk

Leonid Kravciuk este cel care a semnat Protocolul de la Lisabona în 1992, prin care Ucraina a renunţat la arsenalul său nuclear.

Citește si: Zelenski spune că 60 de civili au fost uciși într-un atac asupra unei școli din Bilohorivka

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu- wowbiz.ro

Citește si: Televiziunea rusă, mesaje care condamnă războiul din Ucraina: ”Aveți mâinile pătate cu sânge”

După o criză politică care a implicat președintele și prim-ministrul, Kravciuk a demisionat din funcția de președinte, dar a candidat pentru un al doilea mandat în 1994. A fost învins de fostul său prim-ministru Leonid Kucima, care a fost președinte timp de două mandate. După președinția lui Kravciuk, el a fost activ în politica ucraineană, fiind deputat al Poporului Ucrainei în Rada Supremă și lider al grupului parlamentar al Partidului Social Democrat din Ucraina (din 2002 până în 2006).

Leonid Kravciuk

Leonid Kravciuk a murit.

[Sursa foto: Presa străină]

Citește si: Vladimir Putin vrea să pregătească un lung război în Ucraina. Care ar fi planurile liderului rus, potrivit SUA

Citește si: Ce a făcut Putin, după discursul de la paradă? A crezut că nimeni nu va observa: „S-a dus în tribună și și-a pus pe genunchi o păturică. Îl aștepta pe scaun”. Ce a urmat?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si