Fostul și ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a murit la vârsta de 82 de ani într-un spital din Atena, au anunțat medicii săi, potrivit Sky News.

Citește și: VIDEO- Cartea prințului Harry a fost pusă oficial în vânzare, inclusiv în România

Constantin, care era nepotul regretatului Prinț Philip, duce de Edinburgh și nașul prințului William, a fost tratat într-o unitate de terapie intensivă la spitalul privat Hygeia din capitala Greciei.

Fostul monarh era prieten cu Regele Charles al III-lea al Marii Britanii și a trăit la Londra majoritatea anilor în exil înainte de a se întoarce în patria sa.

Constantin al II-lea a părăsit Grecia în 1968 şi a trăit la Londra timp de 40 de ani, înainte de a se întoarce în ţara sa în 2013. Căsătorit cu Anne-Marie, sora reginei Margareta a II-a a Danemarcei, a avut cinci copii.

Domnia scurtă a regelui Constantin al II-lea

Când a urcat pe tron sub numele de Constantin al II-lea în 1964, la vârsta de 23 de ani, tânărul monarh, care a obținut deja glorie ca medaliat olimpic de aur la navigație, era extrem de popular.

Până în anul următor, el a risipit o mare parte din acest sprijin prin implicarea sa activă în mașinațiunile care au doborât guvernul ales al Uniunii de Centru al primului ministru George Papandreou.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Care e cauza morții lui Silviu Prigoană. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce mânca- antena3.ro

Citeste si: Măsura luată de Kim Jong Un la o zi după ce Vladimir Putin a promulgat Acordul de Apărare reciprocă cu Coreea de Nord- wowbiz.ro

Citește și: Cum a jignit-o Meghan Markle pe Kate Middleton: „Are creier de bebeluș”

Episodul care a implicat dezertarea din partidul de guvernământ a mai multor parlamentari, cunoscut încă în Grecia drept „apostazie”, a destabilizat ordinea constituțională și a dus la o lovitură de stat militară în 1967.

Constantin s-a ciocnit în cele din urmă cu conducătorii militari și a fost forțat să plece în exil. Dictatura a abolit monarhia în 1973, în timp ce un referendum după restabilirea democrației în 1974 a spulberat orice speranță pe care Constantin le avea de a domni din nou.

Regele Constantin al II-lea al Greciei, legături cu casa regală a României

Descendent al familiei regale Schleswig-Holstein-Glücksburg, Constantin a fost vărul monarhului britanic Charles al III-lea şi naşul fiului acestuia, William. De asemenea, a fost fratele Sofiei, mama regelui Felipe al VI-lea al Spaniei.

Familia Regală din România are legături strânse cu familia regală a Greciei. Când alţii le întorceau spatele, Regele Mihai şi Regina Ana erau primiţi cu braţele deschise la Atena unde s-au şi căsătorit.

Citeste si: Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!- kfetele.ro

Citeste si: Lângă cine și unde va fi înmormântat Silviu Prigoană- radioimpuls.ro

Citeste si: Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani- antena3.ro

Regele Paul al Greciei a fost cel care i-a sărit în ajutor nepotului său, Mihai, după ce a fost forţat de comunişti să abdice şi l-a ajutat să se căsătorească cu principesa Ana de Bourbon-Parma.

Relaţiile de rudenie dintre cele două Case Regale începuseră odată cu căsătoria dintre Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, mama regelui Mihai.

Aceasta s-a născut la Atena ca principesă a Greciei şi Danemarcei. Părinţii săi au fost Regele Constantin I al elenilor şi Regina Sofia, născută principesă a Prusiei. Tot în 1921, moştenitorul tronului de la Atena, George, a luat-o de soţie pe prinţesa Elisabeta a României.

patru regi mihai

Patru foști regi: Simeon al Bulgariei, Prințul Alexandru al Serbiei, Regele Mihai al Romaniei și Regele Constantin II al Greciei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Sursa foto: Twitter]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si