A murit unul dintre cei mai cunoscuți scriitor slovaci

Scriitorul slovac Pavel Vilikovsky, considerat una dintre cele mai importante voci ale literaturii slovace, a murit luni la vârsta de 78 de ani, a anunţat marţi editorul său francez într-un comunicat, relatează AFP.

A.M.S., miercuri 12 februarie 2020 , 08:41

Pavel Vilikovsky
Pavel Vilikovsky
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

  "Editura Phebus anunţă cu regret decesul scriitorului slovac Pavel Vilikovsky, survenit la 10 februarie 2020", se precizează în comunicat.

  Născut în iunie 1941, Pavel Vilikovsky a fost considerat cel mai mare scriitor contemporan slovac şi un maestru al ironiei. Francezii au avut ocazia să-l descopere anul trecut la Salonul Cărţii de la Paris, unde capitala Slovaciei, Bratislava, a avut statutul de oraş invitat de onoare.

  Citeste si: Un mare comediant a murit la doar 32 de ani

  Pavel Vilikovsky
  Pavel Vilikovsky

  Scriitorul, un admirator declarat al lui Thomas Bernhard, a făcut parte dintr-o generaţie de intelectuali care au intrat pe scena literară în anii 1960 schimbând radical proza şi poezia slovacă. El a fost singurul autor care a obţinut de două ori cel mai prestigios premiu literar slovac "Anasoft Litera", scrie Agerpres.

  Citeste si: Doliu în lumea politică. Un fost deputat a încetat din viață

  Pavel Vilikovsky
  Pavel Vilikovsky

  Ultimul său roman publicat în franceză, "Un chien sur la route", a fost publicat în 2019 de editura Phebus. La fel ca celelalte romane ale sale, această carte este plină de o ironie dură. Naratorul său, un editor pensionat, care ar trebui să întruchipeze "slovacul oficial", are misiunea, după dezintegrarea blocului comunist, de a face cunoscute în Austria şi Germania beneficiile culturii slovace.

  Citeste si: A murit actorul și comediantul Abam Bocey

  Pavel Vilikovsky a tradus de asemenea în limba sa maternă opere ale lui Conrad, Malcom Lowry, Virginia Woolf şi Faulkner.

  Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
  Te-ar putea interesa si