Acreditarea Spitalului de Urgenţă Floreasca, suspendată de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a anunţat, luni, că a suspendat acreditarea Spitalului de Urgenţă Floreasca, după ce o femeie a luat foc în timpul unei operaţii, iar unitatea medicală nu a raportat incidentul.

Author: A.N.C luni 30 decembrie 2019 , 17:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Potrivit unui comunicat de presă al ANMCS, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti a fost acreditat în ciclul I, prin Ordinul Preşedintelui ANMCS nr. 515/ 12.08.2016, cu un punctaj total de 70,20%.

”În conformitate cu cerinţele standardului 2 din referinţa 9, legate de prevenirea şi gestiunea riscurilor, precizăm că la momentul acreditării nivelul de conformitate a fost de 55% adică există «o politică de gestionare a riscului generat de aparatele, instrumentele şi

dispozitivele medicale cu indicatorul procedurii privind prevenirea riscurilor tehnologice pentru fiecare tip de aparat sau dispozitiv medical implementate»”, se arată în comunicatul de presă.

Conform Metodologiei de monitorizare a unităţilor sanitare acreditate, aprobată prin Ordinul Preşedintelui ANMCS nr. 639/2016, acestea sunt obligate să raporteze la ANMCS o serie de date referitoare la evoluţia implementării măsurilor de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului.

Astfel, art. 8 referitor la Monitorizarea evenimentelor adverse/ santinelă/ “near-miss” precizează că raportarea evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale ”este obligatoriu a fi făcută de către unităţile sanitare în maximum 24 ore de la apariţia lor şi trebuie urmată, în maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiză a cauzelor care au dus la apariţia evenimentului şi a măsurilor identificate pentru prevenirea repetării”.

”Spitalul Clinic de Urgentă Bucureşti nu a raportat niciun eveniment advers şi niciun alt indicator de monitorizare din data de 01.01.2018 şi pană în prezent. Evenimentul mediatizat în prezent a fost raportat pe data de 29.12.2019, la 7 zile de la producerea acestuia. Având în vedere constatarea de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate a apariţiei la nivelul Spitalului Clinic de Urgentă Bucureşti a unui eveniment advers grav asociat asistenţei medicale neraportat de către unitatea sanitară în termenul prevăzut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unităţilor sanitare acreditate aprobată prin Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate nr. 639/2016, dar şi referatul Unităţii de Evaluare şi Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, vă comunicăm că ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, suspendarea acreditării unităţii sanitare se dispune pană la remedierea de către aceasta a deficienţelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare.

Citeste si: Ce spun medici despre Mircea Beuran, doctorul care o monitoriza pe femeia arsă pe masa de operație și moartă după câteva ore! ”Preia răspunderea asupra tuturor întâmplărilor legate de acel moment ”

Citeste si: Ultimele clipe din viața marelui poet Nichita Stănescu! Nichita a murit la 50 de ani, după ce fusese martor la nunta unor prieteni

Citeste si: Ministrul Sănătăţii despre incidentul de la Spitalul Floreasca: Echipa noastră va finaliza ancheta la începutul săptămânii viitoare

”În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează şi transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării. Acest plan trebuie să conţină, pentru fiecare măsură, responsabilul desemnat de unitatea sanitară şi termenul de îndeplinire a măsurii”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităţilor.

Încetarea suspendării acreditării unităţii sanitare se constată prin ordin al Preşedintelui A.N.M.C.S. după verificarea remedierii neconformităţilor cuprinse în planul de măsuri.
”Remedierea deficienţelor care au dus la suspendarea acreditării reprezintă condiţia obligatorie în vederea iniţierii vizitei de evaluare a Spitalului Clinic de Urgentă Bucureşti în cadrul ciclului II de acreditare. Menţionăm că Ministrul Sănătăţii a fost informat despre decizia de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgentă Bucureşti”, se mai precizează în comunicatul de presă.

O pacientă de 66 de ani a suferit arsuri în timpul unei operaţii realizate la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar unitatea nu a notificat Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, aşa cum cere protocolul.

Ulterior, femeia a decedat, ancheta fiind preluată de seviciul Omoruri.

Cazul este cercetat şi de către Ministerul Sănătăţii, ministrul Victor Costache anunţând că deja există un raport preliminar care scoate în evidenţă ”o cascadă de nereguli”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si