Activitatea de tranzacţionare de pe piaţa IPO globală scade şi în trimestrul al doilea al anului

Activitatea IPO (Ofertele Publice Iniţiale – n.r.) globală a continuat să scadă şi în trimestrul al doilea al anului 2019, în pofida intrării pe piaţă a companiilor „unicorn”, potrivit unui raport publicat vineri de firma de consultanţă EY.

miercuri 10 iulie 2019 , 17:35

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Tendinţa de listare a companiilor „unicorn” şi de creştere a subscrierilor la niveluri record în cazul acestora a continuat în trimestrul al II-lea al anului 2019, relatează news.ro.

 

Citeste si: VIDEO | Imagini apocaliptice cu furtuna din Bacău

„În pofida menţinerii incertitudinilor geopolitice şi a tensiunilor comerciale, s-au înregistrat 507 tranzacţii IPO în primul semestru al anului 2019, cu o valoare totală de 71,9 miliarde de dolari. Deşi numărul de tranzacţii a scăzut cu 28% faţă de semestrul I al anului 2018, randamentele în prima zi pe principalele pieţe au crescut în medie cu 15,4%, iar preţurile acţiunilor post-listare au crescut cu 28,4%”, se arată în raport.

 

 

Citeste si: Uimitor! O cântăreață a fost reținută și deportată din Iran

Sectorul tehnologic, sectorul sănătăţii şi cel industrial au înregistrat cea mai mare pondere din totalul tranzacţiilor IPO în semestrul I 2019, cumulând 266 de IPO-uri (52% din numărul de tranzacţii IPO globale), în valoare totală de 47,8 miliarde de dolari (66% din valoarea capitalului atras la nivel global). În funcţie de valoarea capitalului atras, tehnologia a fost cel mai puternic sector, cu subscrieri în valoare de 29,3 miliarde de dolari (41% din valoarea capitalului atras la nivel global).

În regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India & Africa), numărul şi valoarea tranzacţiilor au scăzut faţă de primul semestru al anului 2018.

 

Citeste si: Preşedintele Iohannis a retrimis Parlamentului legea care aduce modificări activităţii sanitar-veterinare

„Bursele din această regiune au înregistrat 123 de IPO-uri (o scădere de 53%) şi au atras capital în valoare totală de 16 miliarde de dolari (o scădere de 48%). În pofida dificultăţilor, cinci dintre principalele zece burse ca valoare a tranzacţiilor şi două dintre principalele zece burse ca număr de tranzacţii la nivel mondial au provenit din EMEIA. Per total, având în vedere randamentele solide de primă zi, performanţele tranzacţiilor IPO din primul semestru al acestui an şi încrederea investitorilor, se preconizează o intensificare a activităţii pe pieţele IPO din EMEIA în a doua jumătate a anului 2019”, se arată în comunicat.

În Europa, s-a înregistrat o creştere notabilă a activităţii IPO în trimestrul al II-lea 2019. Numărul ofertelor publice iniţiale a crescut cu 100% (48 de tranzacţii), iar valoarea capitalului atras cu 3.338% (12,5 miliarde de dolari) faţă de primul trimestru al acestui an, potrivit EY.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si