ADIO ajutoare sociale! Românii care trăiesc din aceste venituri vor avea de suferit! Legea a intrat în vigoare şi e extrem de dură!

Legea venitului minim garantat a intrat în vigoare, iar acest lucru urmează să îi afecteze grav pe cei care trăiesc din ajutoarele sociale.

C.I.P., marți 23 octombrie 2018 , 14:12

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Pe 20 iunie, deputaţii au adoptat proiectul de lege prin care dreptul la ajutor social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă oferit. Decizia a fost luată cu 274 de voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi 2 abţineri.

Asta înseamnă că dacă cineva îţi oferă un loc de muncă, iar tu îl refuzi pentru a trăi din ajutor social, atunci pierzi automat ajutorul primit. "Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social", prevede iniţiativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Dacă se întâmplă acest lucru, persoana care a pierdut ajutorul social poate solicita din nou acest drept, dar numai după o perioadă de 12 luni de la sistarea primirii ajutorului social.

Mai mult, dreptul la muncă poate fi "transferat" către o altă persoană din familie dacă cel care îl deţinea a suferit un accident care nu îi mai permite să presteze serviciul pentru care este plătit.

"În situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local (…) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului", se mai arată în proiect.

Iniţiativa legislativă stabileşte şi obligaţii pentru primari în scopul valorificării forţei de muncă locale.

Astfel, aceştia au obligaţia de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale, potrivit adevarul.ro.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si