Totodată, pe 15 august sunt organizate in mai multe orase din tara, procesiuni cu icoane si pelerinaje, dar si ceremonii.

De Sfânta Maria este si Ziua Marinei Romane. Aceasta a fost aniversata prima data in 1902, la Constanta, fiind legata de sarbatoarea religioasa, sfanta fiind considerata ocrotitoarea marinarilor. Printre momentele traditionale ale festivitatilor se numara sosirea lui Neptun, care declara deschise jocurile marinaresti pe apa si care da botezul marinarilor.

Adormirea Maicii Domnului 2021. În această zi de sărbătoare, aproximativ 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica de Sfanta Maria. Mai mult de jumatate sunt femei care poarta numele de Maria carora li se alatura cele botezate Mariana si Marinela dar si cei care se numesc Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marina, Marilena, Mari, Marioara, Marinel, Marousia sau Ana-Maria.

Adormirea Maicii Domnului 2021. Postul Sfintei Maria este al treilea post din cele patru de peste an. Spre deosebire de Postul Paștelui sau Postul Sfinților Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului începe în fiecare an la aceeași dată calendaristică, adică 1 august și durează două săptămâni.

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Sfânta Maria

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Este un post care îi pregătește pe credincioși pentru cele două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.

Conform traditiei, Sfanta Maria a fost instiintata printr-un inger de trecerea ei la cele vesnice, iar apostolii, fiind aflati in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, el ajungand trei zile mai tarziu. Însă, întristat fiind, a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar intrand, l-a gasit gol.

In timp, in cuvantarile parintilor bisericii s-a afirmat cu mai multa putere credinta ca, dupa adormirea sa, Fecioara Maria a fost inviata de Iisus Hristos si luata cu trupul in imparatia cerurilor.

De la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada in care se pot face nunti, incep targurile si iarmaroacele de toamna, dar si praznicele de pomenire a mortilor.

Adormirea Maicii Domnului 2021: Tradiţii şi obiceiuri româneşti
Adormirea Maicii Domnului 2021: Tradiţii şi obiceiuri româneşti[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce ai voie si ce nu ai voie să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

În unele regiuni ale țării, dar mai ales în Moldova, ziua de 15 august este considerata "a mortilor", fiind pomeniti toti cei care au numele pornind de la cel al Sfintei Maria. Iar la 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica, sunt sarbatoriti cei care poarta acest nume. In ziua praznicului, femeile merg la biserica si duc cele mai frumoase flori din gradina, struguri, prune si faguri de miere, pe care le dau in amintirea raposatilor.

Pe de altă arte, în Maramures, sarbatoarea religioasa are o mare insemnatate, iar traditiile si obicieurile de Sfanta Maria Mare inca se pastreaza. Sunt organizate procesiuni religioase spre manastiri, iar la slujbele speciale participa cateva zeci de mii de oameni.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

În unele zone se angajeaza pandarii pentru vii si se leaga magic ciocul pasarilor pentru a nu prada strugurii.

De Sfânta Maria se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor.

Citeste si: Rugăciune pentru Postul Sfintei Marii: Trebuie să o rosteşti în fiecare dimineaţă până pe 15 august

Obiceiuri și superstiții de Adormirea Maicii Domnului

In dimineata zilei de Santamarie femeile merg la biserica cu ofranda din ciorchini de struguri copti de la soiurile varatice sau numai boabele desprinse de pe ciorchini, numita "coliva de pomana" sau "coliva de struguri".

Totodată, obiceiul vestimentar care obliga barbatul sa poarte caciula intre Santamarie si Sangiorz era respectat pretutindeni. Cei care uitau sa-si schimbe palaria cu caciula la aceasta data era atentionati prin zicala: "A venit Santamarie,/ Te-ai... in palarie!" (Ghinoiu, 1999, p. 152).

Se fac hori in sate: tineretul joaca, iar batranii si copiii bat nucii pe la vii, campuri si prin gradini (Pamfile, 1997, p.164).

Adormirea Maicii Domnului 2021: Tradiţii şi obiceiuri româneşti
Adormirea Maicii Domnului 2021: Tradiţii şi obiceiuri româneşti[Sursa foto: PixaBay]

Daca infloresc trandafirii pe la Sfanta Maria, toamna va fi lunga (Gorovei, 1995, p. 268).

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

In ce priveste magia, de Sfanta Maria Mare "se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei; acestea apoi sunt bune de leac (Pop Reteganul-2, f. 146). Despre vreme: Daca infloresc trandafirii pe la Sfanta Maria, toamna va fi lunga", se arata in "Spatiul si timpul in traditiile romanesti" (Paideia, 2018, p.609-610).

Mai multe biserici din tara care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului isi serbeaza joi hramul.

Citeste si: Sfânta Ana 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea?

O veche superstiție spune că dacă de Sfântă Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

În unele sate din România, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cine nu respectă tradiția, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

De asmenea, de Sfânta Maria Mare nu se doarme pe prispa casei și este interzis scăldatul în apele râurilor, fiind spurcate de cerbi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si