Adrian Câciu, despre contractele part-time: „Avem două abordări”. Care sunt schimbările de pe piața muncii

Adrian Câciu a vorbit despre evoluția contractelor part-time. El a specificat că există două abordări ale acestei forme de lucru.

Author: Ana-Maria Costea miercuri 05 octombrie 2022 , 18:43

Adrian Câciu, despre contractele part-time: „Avem două abordări”. Care sunt schimbările de pe piața muncii

Adrian Câciu, despre contractele part-time: „Avem două abordări”. Care sunt schimbările de pe piața muncii

[Sursa foto: Facebook Adrian Câciu]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, a declarat miercuri că, începând cu 5 septembrie, numărul contractelor part-time a crescut.

De asemenea, el a mai specificat că a crescut și valoarea lor.

Citeste si: Hai să descoperi ofertele de angajare oferite de un renumit studio de videochat din București

Începând cu 5 septembrie, numărul contractelor part-time a crescut

„Piaţa s-a adaptat, dacă în prima parte a aplicării măsurii am avut o scădere a contractelor part-time dar evident cam 70% s-au mutat pe contracte pe normă întreagă, începând cu 5 septembrie, numărul contractelor part-time a crescut, ba mai mult, a crescut valoarea contractelor part-time. Această măsură este pentru lucrători, acolo unde contractele part-time s-au schimbat în contracte individuale de muncă, acei lucrători vor primi mai mulţi bani pentru că este vorba de mai multe ore de muncă trecute pe contractul de muncă, se şi plătesc acele ore”,

a comunicat ministrul de Finanțe, Andrei Câciu.

Citeste si: Job-uri pe care trebuie să le iei în considerare în toamna anului 2022

Andrei Câciu a explicat că această transformare a contractelor part-time care inițial erau parte din salariul minim, se transformă în contracte part-time la nivel mult mai mare, astfel încât contravaloarea acestui contract să fie cel puțin la nivelul salariului minim.

Care sunt cele două abordări ale contractelor part-time

„Este bine pentru lucrători şi este bine şi pentru modul în care mediul economic a înţeles. Aici avem de-a face cu două abordări. Toată lumea a acţionat legal, măsura aceasta nu a venit pentru că cineva funcţiona ilegal, problema este că măsura aceasta convertise piaţa muncii într-o piaţă a sărăciei în muncă şi atunci asta a vrut Guvernul, până la urmă în partaneriat cu mediul economic, pentru că mediul economic a primit spijin de la Guvern şi trebuie să ţină cont de acest lucru, că deşi într-o situaţie complicată prin care România trece, având deficite foarte mari, având datorie foarte mare, a găsit resursa ca economia să fie susţinută”, a menționat ministrul Finanţelor. 

Citeste si: Ce trebuie să știi dacă urmează să te angajezi pentru prima dată

Adrian Câțu este de părere că acest beneficiu trebuie să se redistribuie și către angajați, lucru care „s-a întâmplat”.

Să ştiţi că mediul econimic chiar a primit pozitiv, chiar dacă au fost o serie de voci.(..) Se spune că atunci când vrei să schimbi ceva, există o rezistenţă la sistem, îl observăm şi în unele zone asociative dar să ştiţi că cei care au avut nevoie de lucrători şi ştiu să îşi loailizeze salariaţii şi-au păstrat salariaţii, le-au dat beneficii în plus. În continuare, mediul economic va fi sprijinit, pentru că trebuie să păstrăm locurile de muncă şi trebuie să asigurăm acest echilibru între muncă şi capital”, a mai adăugat ministrul Finanțelor.

Citeste si: ”Să fii influencer nu este un job part-time”. Adelina Pestrițu vorbește despre greutățile din spatele succesului de care se bucură. Vedeta s-a luptat cu anxietatea

Procentajele part-time VS full-time

„La acest moment avem o scădere, per total, cu scăderi şi creşteri, la part-time de 155.000 de contracte faţă de ceea ce era la 30 iunie, iar la full time o creştere la 115.00”, a specificat ministrul de Finanțe.

Așadar, procentul de tranzitare e de 80%. Majoritatea contractelor part-time s-au transformat în full-time.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si