Veste mare pentru părinți. Serviciile after-school, plătite de stat! Legea a fost trimisă la promulgare

Veste mare pentru părinți. Serviciile after-school, plătite de stat! Legea a fost trimisă la promulgare

Părinții primesc o veste neașteptat de bună înainte de începerea anului școlar. Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede decontarea costurilor cu serviciile after-school pentru copiii de grădiniță și pentru elevii de școală primară.

Ministerul Educaţiei va putea să emită tichete valorice pentru preşcolarii şi elevii de până în clasa a IV-a, din învăţământul de stat sau privat, pentru plata serviciilor after-school, conform unui proiect de lege inițiat de parlamentari liberali și adoptat luni de Senat. Legea merge la promulgare la președinte, conform Hotnews.ro.

Tichetul valoric are scop exclusiv educaţional, este netransferabil, iar şcolile sunt cele care decontează serviciul.

Tichetul se acordă pe baza cererii părintelui.

Citeste si: Val de restricții în statele europene. Cum luptă europenii cu pandemia

Cum se stabilește valoarea tichetului pentru after-school

Valoarea tichetului este stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă (ISR) şi se indexează anual cu indicele de inflaţie. 

"El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii, după finalizarea lecţiilor", se menționează expunerea de motive a proiectului.

Citeste si: Alexandru Rafila: 8 săptămâni de creştere nu sunt puţine

Inițiatorii proiectului explică necesitatea acestuia în contextul accesului limitat al copiilor la sistemul public de învăţământ din cauza situaţiei materiale, precum şi a lipsei unei palete mai diversificate de servicii publice pentru copiii care "ar putea, ar vrea, dar nu pot merge la şcoală".

Citeste si: Încă o țară introduce testarea obligatorie a turiștilor

Ce mai spune legea: Finanţarea acordării tichetelor educaţionale se face din bugetul de stat. Achiziţia tichetelor educaţionale se realizează de către inspectoratele şcolare, în urma centralizării cererilor depuse de către persoanele îndreptăţite potrivit prezentei legi şi se distribuie către unităţile de învăţământ la care sunt înscriși copiii.

Citeste si: Tragedie. Turist german de 32 de ani, lovit de trăsnet în Munții Rodnei

Decontarea tichetelor educaţionale se face de către organizatorul programului "Şcoală după şcoală". Persoanele îndreptăţite optează pentru aceste tichete educaţionale în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârşitul fiecărui an şcolar sau la momentul înscrierii copilului la şcoală sau la grădiniţă pentru noul an şcolar.

 

 


Autor
Îți Recomandăm Și...