Florin Cîţu: "Nu vom cere în 2020 ajutor de la FMI"

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, dă asigurări că România nu va cere ajutor de la Fondul Monetar Internaţional în 2020.

Author: Andreea Stoica luni 27 iulie 2020 , 21:30

Florin Cîţu: "Nu vom cere în 2020 ajutor de la FMI"
Florin Cîţu: "Nu vom cere în 2020 ajutor de la FMI"
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Nu vom ajunge la FMI. Am reuşit să finanţăm acest deficit, ceea ce vă spun că este o premieră şi pentru România în ultimii 30 de ani, dar şi pentru multe economii din lumea asta, fără să cerem ajutor.

Vă garantez că nu vom cere în 2020 ajutor de la FMI", a afirmat Florin Cîţu, la B1 TV.

Deficitul bugetar

Ministrul Finanţelor a încercat să răspundă acuzaţiilor referitoare la împrumuturile mari pe care ministerul pe care îl conduce le face şi a subliniat că acolo unde s-a putut s-au făcut economii la bugetul de stat.

Citeste si: Florin Cîțu, despre revenirea la starea de urgență în România

"În fiecare lună am explicat unde se duc aceşti bani. România bineînţeles că a început acest an cu un deficit care vine din trecut, un deficit în care au crescut şi salarii şi pensii şi alocaţii la începutul anului, au fost cheltuieli care nu produc imediat.

În acelaşi timp, bineînţeles, am avut cheltuielile cu investiţiile. În primele 6 luni am avut cheltuieli cu investiţiile de 16 milioane de lei. Deci, pe de o parte, deficitul cu care am început anul; pe de altă parte ne-am aflat într-o situaţie de criză în luna martie, situaţie cu starea de urgenţă, dar lucrurile se deterioraseră înainte puţin, ceea ce a însemnat că vom avea venituri mai mici la bugetul estimat de venituri la stat. De aici, iarăşi o creştere a deficitului. Aceste împrumuturi nu au rol decât de a face diferenţa între ceea ce încasăm şi ceea ce cheltuim. Cheltuielile vă spun că au fost mai mici decât ceea ce ne programasem. Unde am putut, acolo am strâns şi am încercat să economisim, nu am irosit banii publici", a dat asigurări ministrul, citat de Agerpres.

Colectarea taxelor

În ceea ce priveşte colectarea taxelor la bugetul de stat, ministerul de Finanţe a apreciat că situaţia stă mult mai bine decât se aştepta.

Florin Cîţu: "Nu vom cere în 2020 ajutor de la FMI"
Florin Cîţu: "Nu vom cere în 2020 ajutor de la FMI"

Citeste si: Cu cât cresc alocațiile pentru copii. Anunțul premierului Orban

"La colectarea taxelor stăm mult mai bine decât ne aşteptam într-o situaţie ca aceasta prin care trece România, prin care trece economia globală. Am elaborat mai multe scenarii. Este un scenariu bun prin care trecem acum, faţă de ceea ce putea să fie. Economia privată a răspuns foarte bine la măsurile pe care le-am luat, în special la faptul că am dat acele bonificaţii pentru plata la termen a impozitelor pentru companii mici, mijlocii, companiile mari. Companiile mari şi-au plătit datoriile, deci aici mediul privat s-a comportat exemplar. Bine, acei agenţi economici care şi înainte se comportau exemplar şi îşi făceau treaba. Este adevărat că sunt şi agenţi economici care au fost prinşi puţin nepregătiţi de această criză. Acolo au intervenit acele măsuri ale Guvernului care i-au ajutat în această perioadă, dar şi aceştia au răspuns, au menţinut oamenii în locurile de muncă, au plătit contribuţii, deci nu există surprize în acest moment", a precizat Florin Cîţu.

Citeste si: Avertismentul premierului Ludovic Orban: Vom impune restricții dacă românii nu respectă regulile


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si