Traian Băsescu, anunț de ultimă oră privind alegerile anticipate

Alegeri anticipate 2020. Traian Băsescu a afirmat că sunt şanse mari să avem alegeri anticipate, însă doar aşa cum îşi doreşte PSD

Author: A.M.S. joi 20 februarie 2020 , 08:50

traian basescu - Alegeri anticipate 2020
traian basescu - Alegeri anticipate 2020
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Alegeri anticipate 2020. Fostul preşedinte al României, europarlamentarul Traian Băsescu, crede că sunt şanse mari să avem alegeri anticipate, însă doar aşa cum îşi doreşte PSD, adică odată cu alegerile locale când social- democraţii au cea mai mare mobilizare în teritoriu.

”Numai când ai majoritatea poţi să faci alegeri anticipate, când nu ai majoritate parlamentară, nu te apuci”, spune Băsescu, afirmând că OUG privind alegerile anticipate ”nu prea are mare rol”.

”PSD are toată îndreptăţirea să facă acest joc. Responsabilitatea este a celor care au împins jocurile dând posibilitatea PSD-ului de joc atât de largă. Aş trage o concluzie de început, numai când ai majoritatea poţi să faci alegeri anticipate, când nu ai majoritate parlamentară, nu te apuci”, a declarat Traian Băsescu la Digi24, miercuri seară.

Alegeri anticipate 2020. Traian Băsescu: Jocul e făcut de PSD

Întrebat ce şanse dă alegerilor anticipate, Traian Băsescu crede că jocul e făcut de PSD în această privinţă.

traian basescu - Alegeri anticipate 2020
traian basescu - Alegeri anticipate 2020

”Ca să fiu foarte sincer, destul de mari pentru că se vede jocul pe care îl face PSD, eu cred că va forţa nota pentru alegeri parlamentare şi locale în aceeaşi zi. Este singura variantă în care PSD ar merge la alegeri anticipate. De ce? Pentru că ziua în care sunt alegerile locale, PSD mobilizează foarte bine tot aparatul pe care îl are în teritoriu. Primarii vor să îşi menţină funcţiile, consilierii se bat pentru funcţiile lor, plus directorii locali, tot ce au numit în timpul mandatului se va bate şi dacă tot se bat pe voturile lor, vor pune o ştampilă şi pe partidul care i-a numit pe posturi, care i-a sprijinit să câştige alegeri”, a declarat Băsescu.

Citeste si: OUG privind alegerile anticipate, respinsă de plenul Senatului

Întrebat, de asemenea, dacă e bine pentru cetăţeni, fostul şef al statului spune că PSD are posibilitatea să ţină Guvernul Orban într-un interimat care să îl erodeze până la toamnă.

traian basescu - Alegeri anticipate 2020
traian basescu - Alegeri anticipate 2020

”Categorc nu, gândiţi-vă la Bucureşti cum ar arăta. Problema nu e prea multe buletine de vot, dar există o decizie a Curţii Constituţionale care nu recomandă alegerea în aceeaşi zi şi a Parlamentului şi a demnitarilor locali, dar cu o ordonanţă de urgenţă multe se pot rezolva. Deci atenţie, eu lansez această ipoteză ca o posibilitate. PSD are această posibilitate sau are posibilitatea să ţină guvernul Orban într-un interimat care să îl erodeze până la toamnă, când vor fi alegerile legislative”, a declarat Traian Băsescu.

Alegeri anticipate 2020. Ordonanța privind aceste alegeri ”nu prea are mare rol”

Băsescu mai spune că ordonanţa privind alegerile anticipate ”nu prea are mare rol”.

Citeste si: Ce urmează după demiterea Guvernului Orban prin moțiune de cenzură?

”Nu prea are mare rol acea ordonanţă pentru că procedura asta se putea face fără nicun fel de ordonanţă, pe prevederile constituţionale existente. Orice partid din opoziţie ar face jocul pe care îl face PSD. Este adevărat, sunt câteva lucruri criticabile în ordonanţă, dar nu sunt fundamentale pentru stabilirea momentului alegerilor. În momentul de faţă, stăpânii jocului de alegeri sunt cei din opoziţie, PSD. Îmi doresc din tot sufletul ca PSD să piardă alegerile, dar nu pot să nu observ că nu am auzit la PSD ideea de anticipate, ci am auzit-o la preşedintele ţării şi pusă în aplicare de Orban. Responsabilitatea instabilităţii o au ei, alianţii noştri, ai PMP-ului au această responsabilitate pentru că eu şi înainte de declanşarea acestei proceduri nefericite am tot spus că nu-i bine, dar în momentul de faţă toate piesele sunt în mâna PSD-ului. Nu ai voie ca partid care vrei să câştige sau care are minimă capacitate de analiză să nu realizezi că neavând majoritatea, eşti dependent de unii şi de alţii. Şi uite, Ponta le-a arătat cum e cu cuvântul dat, dacă s-au gândit la Tăriceanu, Tăriceanu a mai rămas el cu Tudy, lucrurile sunt dificile”, a declarat fostul preşedinte.

traian basescu - Alegeri anticipate 2020
traian basescu - Alegeri anticipate 2020

Soluția: Un Guvern din mai multe partide

Traian Băsescu mai spune că singura variantă pe care o vede e un guvern format din mai multe partide.

Citeste si: Orban, despre audieri: Miniştrii noştri au răspuns la toate întrebările care li s-au pus şi au arătat foarte clar că au cele mai bune soluţii

”Nu-i decât o singură variantă care e greu de realizat, încropirea unui guvern cu mai multe partide, două-trei partide, care să devină un guvern satbil, care primeşte votul Parlamentului şi să lase lucrurile să se desfăşoare conform Constituţiei, adică în iunie locale şi în toamnă legislative pentru că altfel PSD va face praf credibilitatea PNL-ului până în toamnă. În momentul de faţă nu poţi să faci un Guvern neîncropit, dar avem nevoie, în interesul ţării, de un guvern stabil pentru că interesele de partid, cel puţin al PSd-ului este să ţină PNL-ul agăţat cât poate de interimatul ăsta, până îl decredibilizează. Aici discutăm de interesul naţional care ar fi un Guvern stabil stabilizat”, a mai declarat Traian Băsescu.

Citeste si: Viorica Dăncilă râde de Ludovic Orban: „Parcă joacă într-un film de comedie”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si