Ce urmează după demiterea Guvernului Orban prin moțiune de cenzură?

Moțiune de cenzură 2020. Guvernul Orban a picat! După adoptarea moţiunii de cenzură, Ludovic Orban este demis, şi odată cu el toţi miniştrii Cabinetului.

A.M.S., miercuri 05 februarie 2020 , 15:59

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Moțiune de cenzură 2020. Guvernul Orban a picat! Preşedintele Klaus Iohannis urmează să cheme la consultări reprezentanţii partidelor parlamentare, pentru formarea unei majorităţi care să susţină un nou prim-ministru.

După ce preşedintele anunţă propunerea de premier decisă pe baza consultărilor, noul şef al Guvernului are la dispoziție 10 zile pentru a veni în fața Parlamentului ca să ceară votul de învestitură pentru Cabinetul pe care îl va propune. Ca urmare, noul premier are nevoie de majoritate parlamentară.

motiune de cenzura 2020 - Guvernul Orban a picat

Moțiune de cenzură 2020. Guvernul Orban a picat! Cum poate fi Parlamentul dizolvat?

Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere noului Guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, teoretic Parlamentul poate fi dizolvat.

Citeste si: SURPRIZĂ la moțiunea de cenzură. O senatoare PNL a votat împotriva Guvernului Orban. Cine este aceasta?

Actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Liberalii şi preşedintele au anunţat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forţa anticipatele. PSD, care iniţial anunţase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara partidului.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală. 

Moțiune de cenzură 2020. Guvernul Orban a picat! Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată miercuri de Parlament, astfel că Guvernul Ludovic Orban este demis. Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că moţiunea a fost adoptată cu 261 de voturi. Împotriva moţiunii au votat 131 de parlamentari.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă erau necesare 233 de voturi, astfel că moţiunea a fost adoptată.

Citeste si: Guvernul Orban a picat în urma moțiunii de cenzură. VIDEO

motiune de cenzura 2020 - Guvernul Orban a picat

Moțiune de cenzură 2020. Guvernul Orban a picat! Ce spune Marcel Ciolacu, liderul PSD?

„Este un pas foarte mare pentru democraţie, economie şi mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reuşit eu atât de mult cât a reuşit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de dl Orban de la PNL, aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de către preşedintele Românie, o să am o discţşie şi cu domnul Victor Ponta să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu vi aveam această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”, a declarat preşedintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu.

Citeste si: Rareș Bogdan a prezis căderea Guvernului PNL: Cel mai probabil tot Orban va fi premier

Moțiune de cenzură 2020. Guvernul Orban a picat! Acesta a precizat că a purtat deja o discuţie cu liderul Pro România şi că au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier din partea PSD şi a Pro România.

Marcel Ciolacu a precizat că nu va vota niciodată un Guvern Orban.

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si