Alegeri Parlamentare, 6 decembrie: Rezultate parțiale conform partidelor: PSD 30,5%, PNL 29%, USR - 15,9

Alegerile Parlamentare 2020 au avut loc duminică, 6 decembrie. Toți românii au fost așteptați la urne să își aleagă candidații potriviți pentru funcțiile de deputați și senatori din Parlamentul României pentru următorii patru ani. La fel ca și în cazul alegerilor locale din toamnă, alegerile parlamentare s-au desfășurat în condiții speciale de distanțare socială, impuse de situația actuală a epidemiei de coronavirus.

Author: Andreea Bolocan duminică 06 decembrie 2020 , 21:07

rezultate alegeri 2020 alegeri parlamentare candidati
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Alegeri Parlamentare, 6 decembrie: Rezultate parțiale conform partidelor

Au fost emoții mari la sediile tuturor partidelor importante, la momentul închiderii votului. Chiar în aceste momente se negociază posibile alianțe între actorii de pe scena politică. A fost o zi cu mai multe surprize și rocade până la această oră în sondajele de tip exit-poll, iar rezultatele de la ora 21.00 au fost așteptate cu sufletul la gură de toți actorii politici și de întreaga societate.

Rezultatele anunțate de exit-poll-ul CURS-Avantgarde  sunt confirmate doar parțial de numărătorile paralele ale partidelor. Rezultatele de la ora 21.00, la închiderea urnelor, arată că PSD a câștigat în fața celor de la PNL, cu 30,6 procente la Camera deputaților față de 29%. Liberalii au 29% din voturile românilor, în vreme ce alianța USR PLUS a obținut doar 15,9-16.00 procente.

Exit Poll, ora 21:00 Camera Deputaților
PSD- 30,5%
PNL- 29%
USR- 15,9%
UDMR- 5,7%
AUR- 5,2%
PMP-

5%
Pro România- 5%.

Exit Poll, ora 21:00 Senat
PSD- 30,6%
PNL- 29,1%
USR- 16,49%
UDMR- 5,7%
AUR- 5,3%
PMP- 5%
Pro România- 5%.

Datele de mai sus nu includ rezultatele din diaspora, aproximativ 5-6 procente din total. 

Partidele își estimează puțin diferit rezultatele finale față de datele din exit-poll.

Conform anunțurilor făcute de șefii de partide lucrurile ar sta în felul următor: PNL speră că va ajunge la 32-33% din voturi, PSD mizează pe cifre similare și pe faptul că vor fi primii la numărătoarea finală. Alianța USR PLUS estimează o pondere de 16-17 procente, după redistribuire, peste cota de 15 procente din exit-poll.

În urma scrutinului de duminică, 6 decembrie 2020, vor fi aleși 136 de senatori și 329 de deputați

Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie este de 18.981.242, cu 2.012 mai puţini faţă de ultima informare, realizată la sfârşitul lunii septembrie.

În afara țării, un număr total de 39.238 de români din diaspora au depus cereri de înregistrare pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare. Cele mai multe cereri au venit de la românii din Marea Britanie- 9.224,

Germania- 5.772, Italia- 3.378, Spania- 3.338, Franţa- 2.769. Peste 1.000 au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, SUA, Irlanda. Totodată, 3.939 de români din afara graniţelor s-au înscris pentru a vota la parlamentare la o secţie de votare.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare 2020 a început pe data de 6 noiembrie şi se va încheia pe data de 5 decembrie, la ora 7:00.

În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura în zilele de 5 şi 6 decembrie, iar pe teritoriul României în ziua de 6 decembrie, între orele 7:00 şi 21:00.

Campania electorală pentru scrutinul parlamentar s-a desfăşurat cu măsuri speciale, impuse de pandemia de coronavirus. Astfel, în cazul evenimentelor desfăşurate în spaţiu închis a fost impusă limita de participanţi la maximum 20, iar în cazul celor care au loc în aer liber- la maximum 50. În ceea ce priveşte acţiunile desfăşurate pe stradă, s-a impus limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6, iar în cazul acţiunilor din uşă în uşă- limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2.

Printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi al Afacerilor Interne au fost stabilite măsuri de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor, întrunirilor, acţiunilor aferente campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din acest an.

Numărul candidaţilor la alegerile parlamentare din 2020 a crescut față de alegerile precedente, din 2016. Listele actuale conțin 7.136 de candidați, comparativ cu 6.476 în urmă cu patru ani.

Citeste si: Alegeri parlamentare 2020: Calendar, liste candidaţi şi secţii de votare

Citeste si: Alegeri Parlamentare 2020. La ce oră se deschid secțiile de votare din România și din diaspora. Programul complet

Dintre cei 7.136 de candidaţi, 4.659 candidează la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat

PMP are cei mai mulți candidați pe listele electorale- 641, potrivit unei hărţi a candidaţilor la alegerile parlamentare realizată de EFOR. Urmează, în ordine, PNL (640 candidați), Pro România (639) şi PSD (631). Alianţa USR-PLUS, singura alianţă la aceste alegeri, are 616 candidaţi. Alianţa pentru Uniunea Românilor (AUR) are 621 de candidaţi.

Cea mai mare competiţie este în judeţul Brăila la Camera Deputaţilor, cu 19,8 candidaţi pe loc, iar cea mai mică la Buzău, cu 9 pe loc. Şi la Senat, lupta cea mai intensă se poartă în Brăila, cu 27,5 candidaţi pe un loc, cea mai slabă înregistrându-se în Prahova, 11,8 pe loc.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Emoții în Gala Puterea Dragostei de duminică. Cristina Mihaela a anunțat cine părăsește... Emoții în Gala Puterea Dragostei de duminică. Cristina Mihaela a anunțat cine părăsește casa iubirii. Eliminarea care a dat toate strategiile peste cap!
spotmedia.ro
Caracalul de la Arad Caracalul de la Arad
spotmedia.ro
Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători? Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători?
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în... Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în CREDINȚĂ!
infoactual.ro
Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si