Ambrozia este o plantă care produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari.

De asemenea, ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante.

Care sunt simptomele de alergie la ambrozie?

Alergia la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

- Stranut
- Congestie nazala (nas infundat)
- Rinoree (secretie nazala apoasa)
- Cefalee
- Ochi iritati
- Senzatie de mancarime in gat
- Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare.

Totodată, e bine de stiut că șocul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Alergie ambrozie: Simptome şi tratament
Alergie ambrozie: Simptome şi tratament

Citeste si: Ce este tigrul platanului și cum recunoști muscătura acestei insecte

Cum se poate trata alergia la ambrozie?

Terapia pentru alergia la ambrozie este una complexă. Așadar, iată ce trebuie să iei în considerare:

Evitarea expunerii la polen, care poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice.  Expunerea la polen poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic.

Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog.

Alergie ambrozie: Simptome şi tratament
Alergie ambrozie: Simptome şi tratament

Citeste si: În ce situații sunt recomandate capsulele cu ulei de canabis?

Imunoterapia alergen-specifică (AIT), care este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei AIT este benefică atât pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri și al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casă, la adulți și la copii- în scopul controlului simptomelor și prevenției dezvoltării astmului și/sau a altor sensibilizări, cât și pentru tratamentul astmului cu componentă alergică semnificativă- în scopul controlului simptomelor, alreducerii farmacoterapiei (în special a corticoterapiei) și al exacerbărilor.

In timpul sezonului de ambrozie, nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineata. Evita expunerea la polen in acest moment al zilei.

Citeste si:  Care este rolul viespilor în natură și când devin ele periculoase pentru om?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si