Care este rolul viespilor în natură și când devin ele periculoase pentru om?

Încă din copilărie, cu toții ne-am creat o imagine negativă despre viespi. Și avem dreptate, dar doar pe jumătate.

Author: Mircea Pop joi 08 iulie 2021 , 15:26

Care este rolul viespilor în natură și când devin ele periculoase pentru om?
Care este rolul viespilor în natură și când devin ele periculoase pentru om?
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Din cauza asemănării lor izbitoare cu albinele, comparăm viespile cu ele și le vedem ca pe niște personaje negative, în timp ce pe albine le slăvim ori de câte ori avem ocazia.

Dar în realitate, și viespile au un rol foarte important în natură. Ele vânează insecte precum omizile și larvele pentru a-și hrăni proprii pui și din acest motiv asigură un echilibru stabil în natură.

Mai ales în viile, grădinile și livezile unde se pune în practică agricultura biologică, viespile sunt foarte importante pentru că țin sub control populația de insecte dăunătoare, dar, la rândul lor, și ele se pot transforma într-un real pericol pentru om în anumite condiții.

Când devin viespile periculoase?

Așa cum am spus și în rândurile de mai sus, viespile își hrănesc puii, larvele, cu insecte mai mici decât ele. Iar în schimbul acestei hrane, larvele produc niște excremente foarte dulci și foarte hrănitoare pentru viespile adulte.

Dar acest lucru se întâmplă doar primăvara și în prima parte a verii. Începând cu luna august, larvele ating rând pe rând vârsta maturității și odată cu acest pas important în viața lor dispare și sursa de hrană.

Citeste si: Mănâncă noroi și insecte ca să nu moară de foame

Fără excrementele larvelor lor, viespile pornesc în căutarea altor mâncăruri dulci și prima alternativă la care apelează sunt strugurii de masă, apoi strugurii de vin, concentrându-se în cele din urmă pe prune, pere, mere și alte fructe cu un conținut mare de zahăr. În această situație, viespile nu vatămă omul în mod direct, dar produc pagube agricultorilor.

Pentru că într-un singur cuib de viespi pot conviețui până la câteva mii de indivizi, controlul pagubelor provocate de viespi este extrem de dificil și din acest motiv cea mai bună soluție este apelarea la o firmă de dezinsecție care te scapă de viespi.

Existența viespilor se transformă într-un pericol care nu poate fi neglijat atunci când cuibul lor se află foarte aproape de casă. O singură înțepătură de viespe poate provoca decesul unei persoane alergice la veninul său, iar mai multe pot omorî chiar și o persoană perfect sănătoasă.

Citeste si: Cum să scapi de tânțarii care iți invadează casa? Metode simple şi naturale

Din păcate, cuiburile de viespi nu pot fi mutate dintr-un loc în altul și de aceea singura metodă de a preveni o tragedie este eradicarea acestora. De asemenea, pentru a evita orice fel de pericol, eradicarea unui cuib de viespi nu trebuie făcută niciodată de o persoană fără echipament.

Viespile nu mor imediat de la spray-urile insecticide și imediat după pulverizare devin foarte nervoase și pot pune în pericol sănătatea și viața celor din jur, dacă nu se acționează cu atenție, în cunoștință de cauză.

Citeste si: Ce trebuie să faci imediat dacă ai fost mușcat de o căpușă

De asemenea, soluțiile panacee disponibile în magazinele de profil și la îndemâna oricui nu sunt suficient de puternice pentru a eradica în totalitate un cuib mare de viespi și de aceea, pentru cele mai bune, dar și cele mai rapide rezultate este întotdeauna mai bine să apelezi la un specialist autorizat și cu experiență în domeniul DDD.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si