Alexandru Rafila ne dă asigurări: "Nu vor fi impuse noi restricţii. Şcolile se redeschid"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunaţt că nu vor mai fi impuse restricţii din cauza COVID-19, în România, dar vor fi recomandări.

Author: Andreea Stoica sâmbătă 06 august 2022 , 09:56

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Conform ministrului Sănătăţii, scolile nu vor mai fi închise, dar va fi monitorizat gradul de ocupare a paturilor din spitale.

În plus, un lockdown nu mai este posibil, în opinia ministrului. "Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare", a afirmat Alexandru Rafila, la o televiziune de ştiri.

Ministrul Sănătăţii insistă pe recomandări, în ceea ce priveste pandemia de COVID-19. Acesta menţionat că sunt persoane care în spaţiile închise poartă masca, deşi e greu pe timp de vară.

Citeste si: Victime sub 30 de ani în noul val COVID-19. Câți români au murit în ultimele 24 de ore

"Nu vor fi restricţii, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm şi eu sunt bucuros să constat în viaţa de zi cu zi că sunt multe locuri închise, multe spaţii închise, chiar şi mijloace de transport în comun, am văzut chiar şi în pieţe mai aglomerate, persoane care poartă masca şi o poartă corect.

Asta este soluţia, chiar dacă e mai dificil, e vară, e greu de purtat masca, dar cred că dacă insistăm şi oamenii înţeleg că este într-adevăr pentru protecţia proprie sau a comunităţii, a colectivităţii în care trăiesc, cred că va exista o mult mai mare aderenţă la utilizarea măştii, decât la impunerea utilizării măştii într-un moment în care nervii sunt destul de întinşi şi în care gradul de acceptabilitate cred că este, a unei măsuri care pare coercitivă, cred că este destul de redus”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii: "Vor fi deschise şcolile"

Întrebat dacă vor mai fi închise şcolile, ministrul Sănătăţii a precizat că acest lucru nu se va mai întâmpla.

"Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare. Numărul de infecţii nu mai este un indicator”, a declarat Rafila.

Despre un posibil lockdown, Alexandru Rafila a spus că este aproape convins că nici acest lucru nu va mai fi instituit.

Citeste si: Patru centre de testare pentru Covid-19 au fost deschise în Buzău

"Eu sunt aproape convins că aşa ceva nu mai trece nimănui prin cap. Noi suntem într-o criză economică aşa de profundă, în care un astfel de lockdown nu ar face decât să ducă la o criză catastrofală şi atunci toate măsurile astea or fi fără niciun fel de efect. Mai bine să fim echilibraţi, să facem recomandări ferme, să luăm măsuri medicale, acolo unde e nevoie, şi să evităm genul ăsta de abordări care de multe ori mi s-au părut neprofesioniste din punct de vedere al comunicării informaţiei”, a declarat Alexandru Rafila.

Peste 7.700 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore

S-au înresitrat peste 7.700 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore 

Peste 7.700 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore

Ministerul Sănătăţii a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.765 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 852 mai puține față de ziua anterioară. 1.472 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 362 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Citeste si: Veste bună pentru români! Scad cazurilor de COVID, anunţă Alexandru Rafila

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.103 cu 96 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 258 persoane, cu 25 mai putine față de ziua anterioară. Din cei 258 pacienți internați la ATI, 221 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 567 sunt minori, 563 fiind internați în secții, cu 29 mai mulți față de ziua anterioară și 4 la ATI, cu 1 mai puțin față de ziua anterioară.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si