Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că şcolile dintr-un judeţ vor trece în sistem online în momentul în care 75% dintre paturile destinate pacienţilor COVID sunt ocupate.

Citeste si: Cîmpeanu a vorbit despre schimbarea criteriilor pentru organizarea cursurilor online: „E nevoie să facem orice pentru a nu bloca spitalele”

Potrivit ministrului Sănătății, activitatea cu prezenţă fizică va fi suspendată în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă în care vor apărea trei cazuri de infectare în 7 zile consecutiv.

Citeste si: Epidemiologul Octavian Jurma: ,,Până duminică vom depăși pragul de 250 de copii internați în spital"

Se va păstra regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din clase au activitatea fizică suspendată.

Citeste si: Care sunt școlile care trec în online de luni, 17 ianuarie. Ministrul Sorin Cîmpeanu, precizări după decizia CNSU

Alexandru Rafila: Să nu ajungem să închidem o școală la o săptămână după ce am deschis-o

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila și Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu au susținut vineri, 14 ianuarie, de la ora 13:00, o conferinţa de presă comună pentru prezentarea noului ordin comun Ministerul Educației-Ministerul Sănătății privind siguranţa sanitară în mediul şcolar.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Potrivit lui Alexandru Rafila, noile măsuri sunt menite să asigure "sustenabilitatea procesului de învăţământ", dar şi un echilibru în capacitatea de acordare a asistenţei medicale.

Rafila a precizat că limita de 75% a fost propusă de specialiştii din sănătate publică şi asistenţă medicală: "A fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică şi de asistenţă medicală care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unor măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc şi atunci vom solicita această decizie de închiderea a şcolii, pentru un interval de timp care să

ducă la scăderea până la 70%".

"De ce nu tot până la 75? Ca să nu ne jucăm în jurul acestei cifre, este important să fie o diferenţă sensibilă, încât atunci când redeschizi şcoala să nu fii în situaţia ca săptămâna viitoare să o închizi din nou", a explicat ministrul Sănătății.

Ordinul comun pentru școli a fost publicat în Monitorul Oficial

Pe scurt, ordinul prevede că toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică de luni, însă clasele care au trei cazuri de infectare cu noul coronavirus pe o perioadă de șapte zile consecutive trec în sistem online.

Decizia CNSU cu privire la școli 

Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a)   desfășurarea cursurilor cu prezență fizică   la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate   în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;

c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;

d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.

e)   suspendarea cursurilor cu prezență fizică   pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe,   la apariția a 3 cazuri confirmate   de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si