Alice Munro, autoarea canadiană care a fost apreciată în întreaga lume ca un maestru al nuvelei, a murit la vârsta de 92 de ani. 

Citește și: "Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a unei scriitoare celebre după diagnosticul crunt primit de la medici

Alice Munro a fost una dintre puținele femei care au câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, potrivit CBC.ca.

Acordarea premiului Nobel a avut loc în urmă cu 11 ani, în 2013.

Editorul lui Alice Munro a spus că femeia a murit în casa ei din Port Hope, Ontario, luni seară.

"Alice Munro este o comoară națională – o scriitoare de o enormă profunzime, empatie și umanitate a cărei opera este citită, admirată și prețuită de cititorii din Canada și din întreaga lume”, se arată într-o declarație a editorului din Canada.

"Scrierile lui Alice au inspirat nenumărați autori, iar opera ei lasă o amprentă de neșters pe peisajul nostru literar”, a completat Kristin Cochrane. 

Alice Munro s-a remarcat prin povestiri și proza scurtă 

Alice Munro a publicat mai mult de 12 colecții de proză scurtă apreciate de-a lungul carierei sale, îmbinând perfect oameni obișnuiți cu teme extraordinare- femeie, neliniște, îmbătrânire- pentru a dezvolta personaje complexe cu nuanța, profunzimea și claritatea pe care majoritatea scriitorilor le pot găsi doar în limitele mai largi ale un roman.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

La momentul decernării Premiului Nobel pentru Literatură în 2013, Academia Suedeză a descris-o pe Munro drept „maestru al nuvelei contemporane”, afirmând ceea ce colegii, criticii și cititorii ei au proclamat ani de zile.

Numită cândva "Cehov canadian" de Cynthia Ozick, Munro a creat o operă bazată pe forme şi subiecte ignorate în mod tradiţional de curentul literar dominant. 

Alice Munro, scriitoarea laureată cu premiul Nobel, a murit după un calvar de peste 10 ani

Alice Munro, scriitoarea laureată cu premiul Nobel, a murit după un calvar de peste 10 ani

[Sursa foto: Twitter]

Omagiată de premierul Canadei

Alice Munro a fost una dintre cele mai mari povestitoare din lume, spune premierul Canadei Justin Trudeau.

"Poveștile ei scurte despre viață, prietenie și legături umane au lăsat o amprentă de neșters asupra cititorilor. O canadiană mândră, ea lasă în urmă o moștenire remarcabilă", se arată într-o declarație a premierului.

„În numele Guvernului Canadei, aduc condoleanțe familiei, prietenilor și multor fani ai doamnei Munro. Creativitatea, compasiunea și darul ei pentru scris vor rămâne o inspirație pentru generații”, a mai spus Trudeau.

Alice Munro, alaturi de premierul Canadei, Justin Trudeau

Alice Munro, alaturi de premierul Canadei, Justin Trudeau

[Sursa foto: Twitter / Justin Trudeau]

Născută în 1931 într-o familie de fermieri de vulpi şi păsări de curte care locuiau în afara oraşului Wingham, Ontario, şi care se luptau să supravieţuiască în timpul Marii Crize, Munro a mers la universitate cu o bursă şi a studiat timp de doi ani înainte de a se muta la Vancouver împreună cu primul ei soţ, James Munro, în 1951, potrivit News.ro.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Descriindu-se ca fiind o "gospodină de categoria B-minus" în această perioadă- trebuia să îi ceară soţului ei bani pentru a cumpăra alimente- Munro a început să scrie atunci când fiicele ei dormeau, păstrând piesele scurte, deoarece era prea greu să se concentreze pentru perioade lungi de timp. ("Eram mare amatoare de sieste", a declarat ea pentru The Observer în 2005).

Ultima carte a lui Alice Munro: "Dear Life”  

Operaţia pe cord deschis din 2001 a adus cu sine o percepţie sporită a propriei sale mortalităţi, iar Munro a scris tot mai mult în jurul bolii şi al memoriei.

O povestire despre un personaj diagnosticat cu cancer publicată în The New Yorker în 2008, „Free Radicals”, a fost urmată un an mai târziu de recunoaşterea faptului că şi ea a avut cancer.

O ultimă colecţie de povestiri, „Dear Life” din 2012, a inclus patru piese autobiografice pe care autoarea le-a numit "primele şi ultimele- şi cele mai apropiate- lucruri pe care le am de spus despre propria mea viaţă".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si