Mulți oameni nu sunt conștienți că au hipertensiune arterială și că sunt în risc de complicații cardiovasculare. 

Citește și: Un copil a murit după ce a mâncat chipsuri picante

Cele mai frecvente lovituri pe care le aduce "ucigașul tăcut" sunt infarctul și accidentele vasculare cerebrale.

"Marea problemă cu hipertensiunea este că este tăcută. De cele mai multe ori, nu știm că suntem hipertensivi.

Nu avem niciun semnal de alarmă", a explicat dr. Silviu Dumitrescu, medic primar cardiolog.

Potrivit specialistului, este bine să ne măsurăm tensiunea arterială, nu doar în mediul spitalicesc, ci și acasă.

Cum știm că avem hipertensiune arterială

Pentru evaluarea riscului cardiovascular, măsurarea tensiunii este obligatorie, însă tensiunea nu este singurul factor de risc, ci trebuie privit în ansamblul factorilor de risc.

"O mare problemă este aderența la tratament, de multe ori uităm să luăm tratamentul, fiind vorba de un tratament care trebuie luat zilnic, pe tot parcursul vieții", a explicat medicul cardiolog.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?- wowbiz.ro

Este recomandat un consult cardiologic anual pentru bărbați, începând cu decada a patra de viață, iar pentru femei cu decada a cincea de viață

Factorii de risc sunt vârsta, istoricul familial, fumatul, obezitatea, lipsa activității fizice, dieta sărată sau stresul.

"Valoarea de la care putem pune diagnosticul de hipertensiune este 140 cu 90, însă pe un dispozitiv de măsurare ambulatorie a tensiunii valoarea este mai mică, 130 cu 80", a

precizat medicul Silviu Dumitrescu la Antena 3.

Cum știm că avem hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială, de la 140 cu 90 în sus.

[Sursa foto: Pexels.com]

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, pe 17 mai

Experții cardiologi, neurologi, diabetologi și medici de familie trag un semnal de alarmă asupra prevalenței crescute a hipertensiunii arteriale în România.

Apelul vine chiar de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, care se desfășoară anual pe 17 mai.

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai mari cauze ale morbidității și mortalității la nivel mondial.

Reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieți!

Citeste si: Băieții din „Casa Iubirii” observă cum Gagea pierde teren în fața Alexandrei. Ce spune tânăra despre Patrick. „E foarte tare că alți concurenți văd calități în ea.”- kfetele.ro

Citeste si: O nouă veste tristă s-a abătut asupra lumii muzicale. Membrul unei formații celebre a fost găsit fără suflare în locuința sa- radioimpuls.ro

Care sunt alimentele recomandate pentru scăderea tensiunii arteriale

 • ardei roșu
 • brocolli
 • cartofi dulci
 • kiwi
 • fructe de pădure
 • lămâi
 • portocale
 • grapefruit
 • avocado
 • migdale
 • semnințe de floarea soarelui
 • unt de arahide

Care sunt alimentele care îți scad tensiunea arterială. Dieta care te păzește de "ücigașul tăcut"

Care sunt alimentele care îți scad tensiunea arterială

[Sursa foto: Pexels.com]

Factorii posibili implicați în creșterea numărului de pacienti hipertensivi sunt consumul excesiv de sare (in medie 12,5 g/zi față de un necesar de 6 g/zi), obezitatea în continuă creștere la copii, adolescenți și tineri, dislipidemiile, precum și creșterea prevalenței diabetului zaharat.

Din păcate, dintre pacienții care iau medicamente anti-hipertensive, doar circa 1/3 sunt controlați la nivelul 'țintelor' recomandate de către ghidurile internaționale de bună practică medicală. În plus, factorii asociați și agravanți ai hipertensiunii arteriale, cum ar fi dislipidemiile, obezitatea și diabetul zaharat, sunt de asemenea necontrolați.

Mulți români nu știu că au hipertensiune arterială. Nu există simptome și unii oameni află că sunt hipertensivi abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si