Judecătoarea de la Mangalia Ioana Ancuţa Popoviciu va soluţiona în continuare dosarul accidentului de la 2 Mai, în care șoferul Vlad Pascu este acuzat de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, după ce a accidentat mortal doi tineri în august 2023.

Citește și: VIDEO: Ce replică a avut tatăl lui Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu, pentru judecătoarea din Mangalia, după ce a fost iar audiată. Părintele îndoliat își strigă disperarea: ”Ne sfidează în ultimul hal”

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecătorul Ioana Ancuţa Popoviciu nu este de natură a afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta.

La primul termen al procesului, judecătoarea a întrebat dacă în sala de judecată se află Sebastian Olariu, unul din tinerii uciși în accidentul cauzat de Vlad Pascu în apropiere de localitatea 2 Mai.

Ce spune Alina Gorghiu despre decizia CSM

Cererea de abţinere a judecătoarei din dosarul lui Vlad Pascu fusese respinsă cu câteva zile în urmă.

„Respinge, ca nefondată, cererea de abţinere formulată de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuţa. Fără cale de atac”, a transmis Judecătoria Mangalia.

"În calitate de ministru am o obligaţie de rezervă pe care nu pot să o încalc, nu am voie să mă pronunţ cu privire la dosar, nu am voie să mă pronunţ cu privire la probele din dosar.

Însă am spus-o nu o dată, ci de fiecare dată când a venit vorba despre acest caz şi de alte cazuri care au avut aceeaşi încărcătură, că nu poţi să te faci că nu există controverse şi semne de întrebare cu privire la procedura care s-a desfăşurat în acest dosar. Motiv pentru care eu mi-aş fi dorit ca decizia de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii să spulbere orice fel de semn de întrebare, de nelămurire a publicului", a declarat Gorghiu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?- wowbiz.ro

Alina Gorgiu: "Încă o sămânţă în grădina neîncrederii"

Alina Gorghiu a adăugat că, din punctul său de vedere, fiecare decizie a CSM, a ministrului, a sistemului judiciar trebuie să ajute la creşterea încrederii în acest sistem.

"Sigur, justiţia nu se face la televizor, justiţia nu se face în stradă, justiţia se face în instanţele judecătoreşti. În acelaşi timp, avem obligaţia să ascultăm care sunt nemulţumirile cetăţenilor şi să încercăm să fim transparenţi şi să dăm răspuns acestor nemulţumiri. Rămâne să evalueze fiecare dacă decizia de ieri a fost una înţeleaptă sau nu", a adăugat Gorghiu.

Potrivit ministrului, fiecare acţiune, fiecare decizie a CSM, a ministrului, a sistemului judiciar trebuie să ajute la creşterea încrederii în sistemul judiciar şi în justiţie şi nu la o mai mare nemulţumire a cetăţenilor.

"Îmi doresc tare mult să contribuim cu toţii la creşterea încrederii în justiţie, nu la a pune încă o sămânţă în grădina neîncrederii", a mai spus ministrul Justiţiei.

Ce decizie a luat CSM cu privire la judecătoarea din dosarul 2 Mai

Potrivit unui comunicat al CSM transmis, miercuri, AGERPRES, prin hotărârea Secţiei pentru judecători în materie disciplinară din ziua de miercuri a fost respinsă, în unanimitate, ca neîntemeiată propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a Ioanei Ancuţa Popoviciu, judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia. 

Citeste si: Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”- kfetele.ro

Citeste si: "Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să soluționeze problema- radioimpuls.ro

În esenţă, pentru a pronunţa această soluţie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a reţinut că suspendarea din funcţie a unui judecător se poate dispune numai în condiţiile strict prevăzute de dispoziţiile art. 52 din Legea 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, care prevede expres două situaţii ce pot atrage această măsură, respectiv dacă exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei, a explicat CSM.

Vlad Pascu, accident mortal

Vlad Pascu, accident mortal sub influența substanțelor psihoactive 

[Sursa foto: Facebook]

"Analizând motivele invocate de Inspecţia Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcţie, Secţia a reţinut că, în cauza de faţă, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege", se menţionează în comunicat.

Cu referire la primul caz ce permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecătorul Ioana Ancuţa Popoviciu nu este de natură a afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si