Alocațiile pentru elevi, motiv de scandal între Parlament și Guvern. Judecătorii vor stabili câți bani vor primi copiii

PNL va sesiza CCR privind legea care blochează majorarea alocațiilor pentru copii, după ce miercuri Camera Deputaților a respins OUG privind creșterea etapizată propusă de Guvern.

Author: Alex Dumitrescu joi 20 august 2020 , 11:49

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

OUG pentru creșterea alocațiilor a fost emisă de Guvern pe motiv că nu există bani la buget pentru dublarea alocațiilor, așa cum a stabilit Parlamentul.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Au fost 166 de voturi pentru, 63 voturi „împotrivă" şi 29 de abţineri.

Proiectul Guvernului prevede majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii, astfel:

- majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr.14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani.

- majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021-2022 de 2 ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an.

- din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale.

Alocațiile pentru copii, atacate la CCR

Liberali vor să atace legea la Curtea Constituțională, iar în cazul în are judecătorii vor da dreptate Parlamentului, legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Pe 30 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru respingerea ordonanţei de urgenţă care prevedea amânarea până la 1 august a măsurii de dublare a alocaţiilor pentru copii.

Pe 29 iunie, Guvernul a sesizat CCR în legătură cu acest act normativ, adoptat decizional de Camera Deputaţilor pe 3 iunie.

Judecătorii Curţii au decis, pe 15 iulie, că legea care prevede amânarea dublării alocaţiilor pentru copii până la data de 1 august este constituţională.

Alocaţiile vor fi dublate, eşalonat, pe etape

”În aceste condiţii, în care veniturile la buget- datorită faptului că economia a fost închisă- au scăzut, am găsit resurse de a creşte alocaţiile cu 20%. În acelaşi timp (…) au fost alocate  resurse suplimentare pentru părinţii  care stau acasă cu copiii şi am prelungit această perioadă şi pe perioada vacanţei, de obicei acest lucru nu se întâmpla.

Deci au mai fost şi alte ajutoare care au venit în această direcţie. Dar pentru acest an, eu zic că efortul – este un efort de 600 de milioane de lei, această creştere pe ultimele luni ale anului de 20%, bani care nu au fost niciodată în buget pe 2020, pentru că  legea a fost aprobată fără surse de finanţare, deci parlamentarii au votat şi au spus: găsiţi resurse, neconstituţional, am găsit resurse pentru o creştere 20%”, a afirmat Florin Cîţu, miercuri seară, la Digi 24.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si