VIDEO - Amânarea ratelor nu va fi pentru toată lumea. Aceasta se va aplica celor care au avut o creștere a cheltuielilor de cel puțin 25%

Amânarea ratelor nu e pentru toată lumea! Ministrul de Finanțe a anunțat că cei care vor să suspende plata ratelor timp de 9 luni trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Author: Andreea Albu miercuri 25 mai 2022 , 17:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat miercuri că amânarea ratelor la bănci „nu este o măsură pentru toată lumea”.

Ministrul spune că vor putea să își amâne ratele cei care au avut o creștere a cheltuielilor cu cel puțin 25%.

Măsura este pentru cei care au dificultăți la plata ratelor

"Nu este o măsură pentru toată lumea, ci doar pentru cei cu dificultăți la plata ratelor. La finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența. Nu este o scutire, ci o amânare la plată. Criteriul pentru a se califica este creșterea cheltuielilor pe familie sau a cheltuielilor pe companie cu 25%.”, a spus miercuri ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern.

„Este o măsură care implică o analiză pe care fiecare companie şi-o va face, fiecare dintre cetăţeni, pentru că, aşa cum a fost şi măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadenţa la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire, este o amânare la plată”, a adăugat el.

Cei care vor amânarea ratelor vor trebui să vină cu dovada că le-au crescut cheltuielile

Întrebat dacă cei care vor să obţină amânarea ratelor trebuie să vină cu dovada că le-au crescut cheltuielile, ministrul de Finanţe a răspuns:

„Procedura va fi destul de simplă, dar acesta va fi criteriul pe care l-am agreat împreună cu sistemul bancar. Această ordonanţă va fi avizată şi de către BNR care va emite şi o metodologie, iar în această ordonanţă vom avea şi un punct de vedere de la Asociaţia Românilor a Băncilor raportat la momentul acesta”.

Citeste si: Curs valutar BNR azi, 25 mai 2022. Evoluția euro și a dolarului

Coaliția de guvernare a decis luni un nou pachet de măsuri sociale. Printre acestea se numără posibilitatea amânării ratelor la bănci până la nouă luni, precum și acordarea unei sume de 700 de lei pentru pensionarii cu un venit mai mic de 2.000 de lei.

Citeste si: Economia Rusiei rezistă sancțiunilor Occidentului. Anunțul a fost făcut de Vladimir Putin

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că decizia privind amânarea plății ratelor la bănci pentru românii şi companiile care au dificultăţi financiare a fost luată după discuţii cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu Ministerul de Finanţe.

Citeste si: Noul șef al ANAF pune tunurile pe "marea evaziune fiscală". "Trebuie să acţionăm ferm pentru recuperarea creanţelor", spune Lucian Heiuș

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul Jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si