
1 din 4 | Sărbătoarea Rusaliilor: cele mai importante tradiții și obiceiuri în această zi.

2 din 4 | Calendar ortodox 2022: Sărbătoarea Rusaliilor. Tradiţii şi Obiceiuri

3 din 4 | Calendar ortodox 2022: Sărbătoarea Rusaliilor. Tradiţii şi Obiceiuri

4 din 4 | Calendar ortodox 2022: Sărbătoarea Rusaliilor. Tradiţii şi Obiceiuri
Potrivit calendarului ortodox, sărbătoarea Rusaliilor marchează încheierea sărbătorilor pascale creștin-ortodoxe. Totodată, data când se celebrează Rusaliile diferă de la un an la altul.
În religia ortodoxă sărbătoarea Rusaliilor este ziua în care Duhul Sfânt îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește acestora harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea.
Rusaliile nu au o dată fixă în care se sărbătoresc, ci aceasta se calculează în funcție de ziua în care pică Duminica Paștelui. Astfel, Duminica de Rusalii se celebrează la fix 50 de zile după sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Citeste si: Calendar ortodox 2022: Sărbătoarea Înălţării Domnului. Tradiţii şi Obiceiuri
Anul acesta Paștele ortodox pică pe data de 24 aprilie 2022, ceea ce înseamnă că Rusaliile se vor sărbători pe 12 și 13 iunie 2022.
În 2022 creștinii ortodocși vor sărbători Paștele în 24 aprilie. Luni, a doua zi de Paște este zi liberă.
Începând cu anul 2010 prima și a doua zi de Rusalii sunt zile libere prin lege.
Tradiții și obiceiuri de Rusalii
Zilele de Rusalii au la bază o mulțime de obiceiuri și tradiții transmise din moși-strămoși, multe dintre acestea se mai păstrează și în zilele noastre:
„Dansul Călușarilor” este un obicei străvechi ce se practică de Rusalii, acesta este un joc ce binecuvântează satul, aducând sănătate și noroc în gospodăriile oamenilor. Se trage din zona Olteniei și presupune ca feciorii din sat să meargă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele și necazurile. Pentru prestația lor, călușarii sunt răsplătiți de locuitori cu frunze de pelin și nuc, usturoi, apă, sare și uneori chiar cu bani sau băutură;
„Purtarea frunzelor” este o tradiție la români ce presupune ca în ziua Rusaliilor oamenii să își pună în sân leuștean, usturoi sau pelin pentru a fi ocoliți de spiritele rele;
Citeste si: Sărbători legale 2022. Calendarul zilelor libere în noul an
„Împănatul boului” este un obicei care își are originile în Ardeal și presupune decorarea cu flori a unui bou, urmând ca acesta să fie lăsat să se plimbe de unul singur pe străzile satului.
„Udatul nevestelor” reprezintă un alt obicei practicat în Ardeal, care presupune ca femeile din sat să fie stropite cu apă de bărbați pentru a rămâne frumoase și sănătoase tot anul.
Citeste si: Moșii de iarnă 2022. Când pică anul acesta? Tradiții și obiceiuri
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, specializarea Jurnalism și a urmat cursurile unui masterat în Resurse Umane.
A fost atrasă din timpul liceului de domeniul jurnalistic, motiv pentru care încă de pe băncile facultății a trecut prin redacțiile unor publicații și posturi de televiziune.
Și-a început cariera în presă în anul 2021 ca redactor pentru site-ul stirilekanald.ro, unde se află și astăzi și unde pune în practică pasiunea pentru jurnalism.