Ambalaje compostabile vs biodegradabile și moduri de utilizare

Mai tipuri de ambalaje sunt prezentate ca fiind realizate din materiale „biodegradabile” și „compostabile” ecologice. Cu toate acestea, aceștia sunt doi termeni diferiți cu semnificații foarte specifice. În cele ce urmează, vom prezența diferența dintre ambalajele biodegradabile și cele compostabile, efectele lor asupra mediului și unde sunt utile.

Author: Georgiana Balaban luni 17 mai 2021 , 18:25

Ambalaje compostabile vs biodegradabile și moduri de utilizare
Ambalaje compostabile vs biodegradabile și moduri de utilizare.[Sursa foto: unsplash.com]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ce înseamnă biodegradabil?

Capacitatea materialelor de a se descompune și de a reveni în natură este denumită biodegradabilă. Pentru a fi considerate biodegradabile, produsele sau ambalajele trebuie să se descompună complet și să se descompună în elemente naturale într-un timp limitat după eliminare- de obicei în decurs de un an.

Citeste si: Un vulcan adormit de 6.000 de ani a erupt pe neașteptate (VIDEO)

Capacitatea materialelor de a se biodegrada în depozitele de deșeuri poate minimiza cantitatea de deșeuri, reducând poluare și contribuind la un mediu înconjurător mai curat și mai verde. Spre deosebire de majoritatea materialelor plastice, anumite tipuri de materiale plastice sunt denumite biodegradabile, deoarece se pot descompune.

Citeste si: Globurile de Aur 2021. Care sunt cele mai bune filme ale anului

Ce înseamnă compostabil?

Materialele compostabile și biodegradabile sunt similare în modul în care ambele ajung să se reîntoarcă în pământ în siguranță. Cu toate acestea, produsele compostabile fac un pas mai departe prin furnizarea de nutrienți pământului până când se descompun în mod corespunzător. Grămezile de compost sunt locații desemnate cu condiții specifice de mediu precum vânt, soare, drenaj și alți factori. Materialele compostabile au cerințe specifice de compostare, în timp ce materialele biodegradabile sunt concepute pentru a se descompune în depozitele de deșeuri.

Biodegradabil vs compostabil

Pentru a înțelege mai bine diferențele și asemănările între cei doi termeni, ar trebui să pornești de la biodegradabil că fiind un cuvânt umbrelă și compostabil un termen care derivă de aici.

Principala distincție între produsele compostabile și biodegradabile este că produsele compostabile au nevoie de un mediu special pentru a se descompune, în timp ce produsele biodegradabile se descompun în mod natural.
Compostarea este de obicei o opțiune mai rapidă, dar numai în circumstanțele potrivite. Aceste produse sunt mai sigure pentru mediu decât produsele din plastic, care pot dura sute de ani până se dezintegrează.

Deși produsele biodegradabile sunt practice, toate acele produse care se descompun în atmosferă, produsele compostabile sunt materii organice care se descompun, produsul final având diverse beneficii, precum fertilizarea și îmbunătățirea sănătății solului. De asemenea, produsele compostabile nu lasă reziduuri dăunătoare, deoarece sunt deja organice.

Citeste si: Regulile nescrise ale nunților. Ce nu trebuie să faci și cum să NU te îmbraci la o nuntă

Cum sunt folosite ambalajele compostabile și cele biodegrdabile

De obicei, materialele plastice biodegradabile sunt utilizate pentru a produce articole de unică folosință, cum ar fi ambalaje, pungi de cumpărături, recipiente pentru alimente, veselă, tacâmuri etc. Materialele plastice biodegradabile pot fi utilizate în locul materialelor plastice convenționale în multe feluri.

Produsele de ambalare compostabile pot fi, de asemenea, utilizate în mai multe moduri, inclusiv pentru ambalaje, pungi de transport, tacâmuri și pungi pentru a colecta separat deșeurile biologice.

Citeste si: 10 tips and tricks pentru a îți îngriji tenul și pielea corespunzător!

În magazinul online Neopack.ro vei găsi de fiecare dată numeroase opțiuni de ambalaje prietenoase cu mediul înconjurător. Ai la dispoziție o gamă diversă de boluri, cutii, caserole, tăvi, pungi biodegradabile pentru diverse întrebuințări, cutii de pizza și multe altele.

De ce este importantă folosirea ambalajelor prietenoase cu mediul înconjurător

Trecerea la utilizarea ambalajelor compostabile și 100% biodegradabile este vitală atât pentru sănătatea noastră cât și pentru cea a planetei. Plasticul a devenit una dintre cele mai grave amenințări la adresa mediului înconjurător. Styren-ul, materialul din care provine Polystyren-ul, este folosit exclusiv la producția de plastic, stârnind multă îngrijorare în rândul specialiștilor care avertizează în legătură cu efectele sale nocive.

Consumatorii, agențiile de mediu și guvernele încearcă să găsească alternative la Styren și sunt gata să se orienteze spre produsele biodegradabile și compostabile, din numeroase motive care au legătură cu impactul plasticului asupra mediului: în fiecare an, peste 1 milion de păsări marine și peste 100.000 de mamifere marine mor din cauza că înghit resturi de plastic; plasticul are la bază petrol și gaz natural și nu se descompune în pământ sau apă; resturi de plastic pot fi găsite pe plajă, în pământ, în păduri sau plutind pe râuri, mări și oceane.

Citeste si: Program TV serialul Adela. Când se difuzează serialul românesc la TV


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si