Amenajarea unei grădini în pantă - Ce soluții ai?

De cele mai multe ori, atunci cand discutam despre amenajarile gradinilor, ne inchipuim terenuri ample, frumoase si fireste, perfect plane. Totusi, formele de relief pot fi surprinzatoare, iar gradinile necesita amenajari chiar si daca nu se intind pe un teren perfect drept. Cum rezolvam amenajarea unei gradini in panta si care sunt regulile de siguranta pe care le avem de urmat? Iata cateva solutii:

Mircea Pop, luni 28 septembrie 2020 , 12:14

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Monteaza scari de acces moderne

Daca gradina este intr-o panta abrupta, va fi greu sa nivelezi terenul pentru a-i reda planeitatea. Dar nici nu poti abandona. Cel mai bine ar fi sa iti creezi accesul cu ajutorul unor trepte, suficient de bine realizate incat sa contribuie si la stabilitatea terenului. Daca vrei ca gradina ta sa fie una cu adevarat speciala, poti folosi trepte scari din piatra naturala, care se vor integra perfect in peisaj, chiar mai bine decat orice tip de material. 

Faptul ca terenul are deja o panta naturala te va ajuta sa stabilesti traseul scarilor, lasandu-te sa te gandesti doar la modelele pentru care vei dori sa optezi. Unele gradini in panta ofera si posibilitatea montarii unui podest, adica a unei zone de echilibru care face trecerea spre treptele urmatoare. Acesta poate fi realizat tot din piatra naturala, pentru a oferi un aspect cat mai interesant treptelor. 

In functie de dorinte, alege piatra naturala lucioasa sau mata (fiamata), cu specificatia ca, in mediul exterior, se preteaza cel mai bine materialele care impiedica alunecarea si previn aparitia accidentelor.

Amenajează sprijiniri ale terenului

Desi gradinile in panta sunt cu adevarat exceptionale, in mod natural, ele au usorul dezavantaj al inclinarii. In functie de nivelul pantei, pot fi sau nu necesare sprijiniri ale terenului, deoarece, la niveluri mari de pante, exista oricand pericolul forfecarii pamantului. Acest fenomen se intampla atunci cand solul este nisipos, lipsit de sustinere, iar incarcarile la nivelul acestuia sunt mai mari decat capacitatea sa portanta. Poti incerca sa montezi sustineri pentru astfel de cazuri, sau sa plantezi vita de vie, care, de multe ori, functioneaza ca un liant in cazul coeziunii pamantului. 

Planteaza flori cu radacini cat mai extinse

Pentru a asigura nivelul de stabilitate al solului poti apela si la plante ale caror radacini se infig foarte bine in pamant si formeaza o adevarata retea. Terenul va fi astfel consolidat in mod natural, iar florile sau plantele iti vor inveseli gradina, mai ales daca sunt in zona scarilor de acces.

Asigura terenul cu plase pentru stabilizarea solului

Plasele destinate stabilizarii solului sunt realizate din polietilena de inalta densitate si reprezinta, de fapt, o tesatura cu ochiuri suficient de mari cat sa permita plantelor sa creasca. Alaturi de radacinile acestora, plasele pentru stabilizarea solului creeaza un fel de armatura, atat in plan longitudinal cat si in plan transversal, care ajuta terenul sa nu sufere modificari in timp.

Monteaza sisteme de drenare a apei 

Una dintre cele mai mari probleme pe care le intampina o gradina in panta este scurgerea apei pluviale. Riscurile de inundare a zonei inferioare a gradinii sunt foarte mari, asa ca ar fi indicat sa instalezi rigole speciale care sa asigure drenarea apei. Acestea trebuie sa fie suficient de mari incat sa poata prelua apa indiferent de cantitatea acumulata. Lasata sa se scurga liber, apa creste riscul alunecarilor de teren, chiar si la nivelul unor gradini de mici dimensiuni.

Solutiile pentru a amenaja o gradina in panta exista, insa, in multe cazuri, este nevoie de ajutor specializat, cel putin la nivelul consolidarii terenului. Cu toate acestea, insa, o gradina in panta este speciala, pentru ca privelistea poate fi cu adevarat minunata.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si