Impozitul pe veniturile neidentificate are în prezent valoare de 16%, dar de la 1 iulie 2024 va urca la 70%, potrivit controversatei Legi 296/2023.

Citește și: 27 mai, termen limită pentru declarația unică 2024. Cine trebuie să o depună

În acest context, unii analiști fiscali s-au întrebat în ultima perioadă dacă vor fi considerate venituri neidentificate și darurile de nuntă sau botez.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

ANAF a transmis un comunicat de presă ca reacție la "informațiile apărute în mass media și pe rețelele sociale cu privire la impozitarea nunților”. 

Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă sau de botez sunt venituri neimpozabile- arată ANAF.

Care sunt veniturile impozabile

În conformitate cu prevederile art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt:

 1. venituri din activități independente, definite conform art. 67;
 2. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;
 3. venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
 4. venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
 5. venituri din investiții, definite conform art. 91;
 6. venituri din pensii, definite conform art. 99;
 7. venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
 8. venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art.
  108;
 9. venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;
 10. venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.

Precizările aduse de ANAF: În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile.

Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.

Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului.

La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile. 

Impozitarea nunților și botezurilor, exclusă de Fisc

Impozitarea nunților și botezurilor, exclusă de Fisc

[Sursa foto: Facebook]

Impozitarea nunților și botezurilor, exclusă de Fisc

"Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art.

61 și 62. În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării", spun oficialii ANAF.

Impozitarea nunților și botezurilor, exclusă de Fisc

Impozitarea nunților și botezurilor, exclusă de Fisc

[Sursa foto: Facebook]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si