Angajații din Sănătate, noi proteste împotriva Guvernului

Angajații din Sănătate organizează joi noi proteste împotriva Guvernului. Aproape 12.000 de angajați din sistem au aderat deja în mod public la lista susţinătorilor acestor revendicări.

Author: Razvan Ilie joi 28 ianuarie 2021 , 07:19

proteste sanitas
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" organizează joi o serie de proteste, în intervalul orar 11:00 - 15:00
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" organizează joi o serie de proteste, în intervalul orar 11-15, în faţa ministerelor Sănătăţii şi Muncii, în Piaţa Victoriei şi la sediile PNL şi USR.

Intitulat "Marşul împotriva ingratitudinii guvernanţilor", acest protest organizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" include, alături de manifestările în stradă, exprimarea publică a nemulţumirii faţă de indiferenţa Guvernului şi pentru susţinerea revendicărilor, informează un comunicat al federaţiei. 

Citeste si: Când începe vaccinarea cu serul Moderna în România

Acţiuni de protest organizate de Federaţia 'Solidaritatea Sanitară'

Sindicaliştii anunţă că vor transmite solicitările cu revendicările lor fiecărui parlamentar din judeţul semnatarului, Guvernului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor şi partidelor politice aflate la guvernare. De asemenea, sindicatele "Solidaritatea Sanitară" vor organiza întâlniri cu toţi parlamentarii din fiecare judeţ, evenimente aflate în curs de desfăşurare.

"Acţiunile şi formele de protest organizate de Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' exprimă nemulţumirile îndreptăţite şi aşteptările legale şi fireşti ale profesioniştilor din sănătate, ele constituind totodată o încercare de a evita apariţia protestelor spontane, care s-ar putea produce în momentul adoptării Legii bugetului de stat în Parlament. Revendicările conţin solicitările de introducere a unor măsuri de protecţie a lucrătorilor din sănătate, cei 93 de profesionişti decedaţi până acum la datorie şi faptul că doar circa 42% dintre lucrători au fost vaccinaţi, dovedind cu prisosinţă necesitatea unor intervenţii eficiente", se arată în comunicatul federaţiei sindicale.

Citeste si: Câți români s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate 101 reacţii adverse, comune şi minore

Ce economie s-a făcut la buget prin tăierea drepturilor salariale din Sănătate

Totodată, revendicările au în vedere eliminarea costului social al unei economii infime (circa 0,19% din total buget) vizată prin tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate.

"Această economie costisitoare din punct de vedere social a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creşterea salariului de bază pentru circa 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate, din care 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021", se precizează în comunicat.

Protestele se vor desfăşura în intervalul 11:00 - 12:00, la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul Muncii, în Piaţa Victoriei între 12:00 şi 14:00 şi la sediile PNL şi USR între orele 14:00 şi 15:00.

Alături de acordarea altor drepturi legale, revendicările vizează şi introducerea unor forme de recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor lucrătorilor din sănătate.

Citeste si: Spray-ul nazal care ucide coronavirusul într-un minut

Potrivit sursei citate, protestele sunt cauzate şi de refuzul dialogului social ce caracterizează actualul Guvern.

"Experienţa ultimului an a demonstrat că 'lipsa dialogului social naşte monştri', perturbările generate de adoptarea unor prevederi legale inaplicabile sau aberante accentuând problemele cu care se confruntă profesioniştii din sănătate. Deşi dialogul social este o valoare fundamentală a Uniunii Europene, iar actuala Putere se declară pro-europeană, faptele contrazic în mod flagrant declaraţiile politicienilor", se mai menţionează în comunicat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si