Angela Merkel a luat o decizie fără precedent. Ce se va întâmpla în Europa

Cancelarul german Angela Merkel un acord - până la sfârşitul lui iulie - asupra planului de relansare economică europeană fără precedent, în valoare de 750 de miliarde de euro, în urma pandemiei covid-19, relatează AFP.

Author: R.B. joi 18 iunie 2020 , 17:12

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Cel mai bine ar fi să ajungem la un acord înainte de vacanţa de vară” a instituţiilor europene, la sfârşitul lui iulie, a declarat ea în faţa deputaţilor, la Berlin. Parlamentul European (PE) şi parlamentele naţionale vor avea, astfel, timp să ratifice acest acord şi viitorul buget al Uniunii Europene (UE)- din care acordul face parte- ”până la sfârşitul anului”, a adăugat Merkel, îndemnând Europa ”să acţioneze rapid şi în mod hotărâtor”.

Şefii de stat şi de guverne din UE se întâlnesc vineri în primul summit prin videoconferinţă cu privire la acest plan masiv de relansare, menit să susţină economia europeană, sinistrată de pandemie. Însă ”doar prime discuţii sunt prevăzute pentru moment”, cu această ocazie, a precizat Merkel.

Citeste si: Merkel nu vede un acord asupra planului de relansare economică a Europei după criza covid-19

”Vor avea loc după aceea consultări intensive, coordonate de către preşedintele Consiliului European” Charles Michel, iar ”noi vom putea lua o decizie doar într-o reuniune fizică a Consiliului European”, ulterior, a subliniat ea.

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Germania preia la 1 iulie preşedinţia semestrială a UE şi urmează astfel să joace un rol-cheie în negocieri, în săptămânile viitoare.”Situaţia este departe de a fi uşoară, dar sper ca toate statele membre să acţioneze într-un spirit de compromis în faţa acestei situaţii fără precedent”, a apreciat şefa Guvernului german.

Citeste si: SUA nu au informat Germania în avans cu privire la retragerea unor trupe, o decizie ”inacceptabilă” în NATO, denunţă un apropiat al lui Merkel

Acesta este un apel adresat ţărilor ”frugale”- susţinătoare ale rigorii bugetare, ca Olanda, Austria, Suedia sau Danemarca- care sunt foarte rezervate faţă de planul relansării economice a UE.

Planul are la bază o propunere a lui Merkel şi preşedintelui francez Emmanuel Macron. El prevede redistribuirea sumei de 500 de miliarde de euro în cadrul viitorului buhet UE- sub formă de subvenţii- regiunilor celor mai afectate de pandemia covid-19 şi împrumuturi în valoare de 250 de miliarde de euro.

Citeste si: Angela Merkel are ”probe” ale unor tentative ”scandaloase” de atacuri cibernetice ruse împotriva sa! Amenințări la adresa Rusiei


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si