ANPC a extins verificările la furnizorii restaurantelor din zona Piaţa Alba Iulia din Bucureşti

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunţă că a extins verificările la furnizorii restaurantelor din zona Piaţa Alba Iulia din Capitală, fiind retrase de la consum circa 2,8 tone de carne. Şeful ANPC, Horia Constantinescu, vorbeşte despre o practică a unor firme olandeze de a importa produse refrigerate din America de Sud şi a le congela apoi, schimbându-le data valabilităţii şi vânzându-le pe piaţa din România.

Author: Georgiana Balaban sâmbătă 07 ianuarie 2023 , 11:33

piața alba iulia

Neregulile descoperite de către ANPC la restaurantele de fițe de pe Decebal.

[Sursa foto: ANPC]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

ANPC arată, într-un comunicat de presă  transmis sâmbătă, că, în urma acțiunilor de verificare desfășurate de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov la unitățile de alimentație publică din zona comercială Piața Alba Iulia din sectorul 3 al Capitalei (Bd.

Decebal şi Bd Basarabia), a fost extins controlul la furnizori ai acestora. Mai exact, acestea au pornit de la verificările efectuate la SC Arogant SRL (Restaurantul ”Arogant”), unde au fost constatate deficiente la produsele din carne ambalată cu care era aprovizionată unitatea.

Citește și: VIDEO- Oficial. Bacșișul va fi trecut pe bonul fiscal

„Cred că unele dintre regulamentele europene nu sunt traduse în olandeză. Mă miră acest fapt, pentru că, nu de puţine ori, Olanda ne-a scos la tablă să ne explice cum este cu Europa, ce avem de respectat şi, ascultându-ne, pe noi, ca la școală, ne-au lăsat corijenţi. Interesant este că pretinşii profesori par repetenţi la materiile importante ce ţin de siguranţa consumatorilor, de viaţa şi de sănătatea acestora.

Nu ştiu dacă ceea ce fac anumiţi operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat şi pentru piaţa din ţara lor”, a afirmat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

El a susținut că este încălcat Regulamentul 853/2004 cu privire la comercializarea produselor din carne sau peşte.

Ce au transmis inspectorii ANPC

„Probabil, mii de tone de produse provenite din America de Sud sunt achiziţionate de aceste firme, în variantă proaspătă, în sensul refrigerat, nu congelat, sunt transportate în Olanda şi congelate acolo, la câteva luni de la punerea lor pe piaţă, în ţara de origine- congelate lent, având în vedere acumulările de sânge, lichid şi gheaţă din interiorul ambalajelor, precum şi arsurile de congelare evidente- şi vândute, apoi, pe piaţa din România, cu toate că acest lucru, repet, este strict interzis de actele normative europene. Mai mult decât atât, aceștia emit documente şi prelungesc termenul durabilității minimale sau de expirare, cum se spune în mod popular, cu încă un an, cel puțin”, a arătat șeful ANPC.

Citeste si: Greșeala fatală făcută de iubita lui Gicuţă din Apărători, după ce a fost băgată în portbagaj pentru a-i da foc- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Citește și: Un bărbat a primit 10 lei pentru a-și cumpăra mâncare. Gestul neașteptat care a urmat i-a înduioșat pe mii de internauți/ „Voi mai găsi de mâncare”

Furnizorii controlaţi au fost: SC Oceanis Seafood Europa SRL- Depozit Popeşti Leordeni şi SC Rompex Distribution SRL- depozit sat Cosoba, comuna Cosoba, judeţul Giurgiu.

În urma acţiunii au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman circa 2,8 tone de carne, urmând ca verificările documentelor celor două companii să continue în zilele următoare. Produsele retrase de la comercializare au fost sigilate, până la finalizarea documentului de control, urmând să fie predate către o firmă de neutralizare.

Citește și: Incredibil: Cât costă o porţie de cârnaţi și un vin fiert, la Târgul de Crăciun din Cluj

Comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au constatat că la depozitul situat în judeţul Giurgiu angajaţii operatorului economic prezenţi în unitate au refuzat, la început, accesul în perimetrul de desfăşurare a activităţii a organelor de control, o parte din produse aveau eticheta aplicată pe care data durabilităţii minimale era depăşită, produsul fiind refrigerat, la aceleaşi produse, eticheta aplicată pe bax menţiona prelungirea datei limită de consum iniţială şi schimbarea stării termice în produs congelat, uşa depozitului şi perdeaua frigorifică aveau cantităţi considerabile de gheaţă în exces şi urme de şoc mecanic pe exteriorul uşii de depozitare.

Citeste si: „A aruncat benzină pe mine.” Oana Lis, despre copilăria ei. Vedeta a trăit clipe de coșmar- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

Citește și: Ce a descoperit o tânără în carnea vândută într-un fast food din București- Imaginile au devenit viral- Video

Totodată, o altă parte din produse, importate din America de Sud, purta o dublă etichetare similară: cea a producătorului, care menţiona produsul refrigerat, cu o anumită dată a durabilităţii minimale şi cea a distribuitorului, pentru un produs congelat, cu o altă dată de expirare (neconcordanţa se referă la informaţiile legate de producţie, ambalare şi dată limită de consum în sensul în care distribuitorul nu respecta recomandările, condiţiile de păstrare/ depozitare şi de consum atribuite de producător).


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si