VIDEO - Oficial. Bacșișul va fi trecut pe bonul fiscal

​Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal. Banii proviniți din bacşiș vor fi distribuiți în totalitate angajaţilor și vor fi consideraţi venituri cu reţinere la sursă.

Author: Andreea Albu marți 13 decembrie 2022 , 13:57

Oficial. Bacșișul va fi trecut pe bonul fiscal la restaurant

Oficial. Bacșișul va fi trecut pe bonul fiscal la restaurant

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sumele care provin din bacşis vor fi distribuite angajaţilor integral, iar banii din bacşiş vor fi consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici

nu intră în zona de aplicare TVA. 

Bacșișul se va putea plăti atât cu cardul, cât și numerar

Proiectul de lege iniţiat de fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici modifică ordonanţei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale şi completează ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Operatorii economici au de acum obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată în care sunt prevăzute rubrici a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei, din care clientul va putea alege. 

Citește și: Primarii vor salarii mai mari de la Guvern. Ce venituri încasează în prezent

Pe 8 noiembrie, cât a fost emis raportul favorabil la proiectul de lege, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, deputatul PNL Bogdan Huţuca arăta că bacşişul poate fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului.

Citește și: Incredibil: Cât costă o porţie de cârnaţi și un vin fiert, la Târgul de Crăciun din Cluj

De asemenea, legea stabileşte că bacşişul nu poate fi reconsiderat de către autorităţile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor și nici operatorul economic nu poate înregistra drept cheltuială, distribuirile de bacşişuri către salariaţi. Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Când ar urma să intre prevederile în vigoare

Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.

Citește și: FOTO/VIDEO- Au fost descoperite nereguli la târgul de Crăciun din Constanța, fiind aplicate amenzi de peste 20.000 de lei. Șeful ANPC: „E mai mult un bâlci”

„Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor». Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii”, arată un amendament admis la proiectul de lege iniţiat de către deputatul PNL Bogdan Huţucă.

Citește și: Efectele negative asupra României după respingerea aderării la Schengen

Prevederile ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea dispoziţiilor pot fi sanţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. Legea merge la promulgare.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si