Prezenta virusului influentei aviare (subtipul H5N8) la pasari domestice a fost confirmata in Romania la 30 decembrie 2016, intr-o gopodarie din localitatea Pardina, judetul Tulcea, scrie news.ro.

Ulterior au mai fost confirmate 11 focare de gripa aviara la pasari domestice, in sase judete, toate fiind in prezent active. Astfel, in judetul Tulcea au fost confirmate patru focare, in localitatile Crisan, Periprava, C.A. Rosetti si Sulina, in judetul Prahova- doua focare in localitatile Loloiasca si Balta Doamnei, in judetul Bacau- un focar in municipiul Bacau, in judetul Brasov- un focar la Ucea

de Jos, in judetul Mures – un focar la Sancraiul de Mures si in judetul Constanta- doua focare in localitatea Almalau.

La confirmarea gripei aviare in Romania au murit sau au fost sacrificate 1.102 pasari, din diferite specii, printre care gaini, rate, gaste si bibilici.

La pasari salbatice, din 28 noiembrie 2016 si pana in prezent au fost confirmate 85 de cazuri, la rate salbatice, cormorani,  egrete, pescarusi, garlite, lebede de vara si lebede de iarna. Cazurile au fost inregistrate in Bucuresti (cinci) si judetele Constanta (42), Ialomita (2), Galati (11), Neamt, Bacau (cate 9), Giurgiu (3), Teleorman (2), Tulcea si Iasi (cate un caz).

De asemenea, au mai fost notificate 10 suspiciuni de influenta aviara la pasari salbatice pentru care se asteapta confirmarea din partea Laboratorului National de Referinta pentru Influenta Aviara- Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala.

Reprezentantii ANSVSA spun ca, pana in prezent, nu a fost depistata prezenta virusului influentei aviare in exploatatii comerciale de pasari.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”- wowbiz.ro

“Carnea de pasare si ouale, achizitionate din unitatile autorizate sau inregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum”, a precizat sursa citata.

Proprietarii de pasari afectati primesc despagubiri financiare, in conformitate cu legislatia nationala si europeana in vigoare.

Pentru a preveni raspandirea acestei boli, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda ca toate pasarile din gospodarie sa fie tinute inchise in exploatatii, pentru a nu ajunge la lacuri si balti. Pasarile trebuie tinute in adaposturi inchise sau cel putin sub soproane ingradite, pentru a impiedica venirea in contact a pasarilor domestice cu cele salbatice. De asemenea, hranirea si adaparea acestora trebuie sa se faca in zone special amenajate, la care sa nu aiba acces pasarile salbatice.

Totodata, trebuie separate ratele si gastele domestice de alte pasari de curte, iar o singura persoana sa aiba acces in curtea unde sunt adapostite pasari.

Toate cazurile de imbolnavire sau moartalitate la pasarile din orice specie sau la mamifere din curtea proprie trebuie sa fie anuntate imediat medicului veterinar. Persoanele care gasesc cadavre de pasari si mamifere in locuri publice trebuie sa anunte medicului veterinar sau Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Tot ca masura de prevenire a cazurilor de gripa aviara, trebuie sa fie inchise toate pietele, targurile sau expozitiile de pasari si animale, pana la clarificarea situatiei epidemiologice pentru suspiciuniile de boala identificate.

Specialistii mai recomanda sa nu puna mana fara manusa pe cadavrele de pasare sau pasari bolnave, sa nu fie lasati copiii sa se joace cu pasari domestice sau salbatice si sa se respecte indicatiile medicului de familie si ale medicului

veterinar.

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

Situatia epidemiologica din Romania, in contextul gripei aviare, este monitorizata de ANSVSA si structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii si eradicarea bolii.

Gripa aviara este o boala infectioasa produsa de un virus care poate afecta peste 50 de specii de pasari domestice si pasari salbatice.

Pasarile migratoare si, in special, pasarile acvatice sunt purtatoarele virusului. Boala se transmite de la pasarile salbatice infectate cu virusul influentei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de pasari, secretii si excretii si prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adaposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si