
Criză de antibiotice. Pacienții sunt nevoiți să se plimbe la mai multe farmacii pentru a găsi medicamentele de care au nevoie
Farmaciile din România se confruntă cu o nouă criză de antibiotice, după ce producatorii externi ar fi încetat sa le furnizeze din cauza prețului mic de la noi și a costurilor uriașe de producție. De suferit au pacienții care sunt nevoiți să se plimbe de la o farmacie la alta ca să găsească medicamentele prescrise de medici.
"Din păcate nu se găsește acum pe piață, avem alternative. O să trebuiască să luați legatura cu medicul de familie, să vă prescrie o alternativă."
Medicamentele nu se mai găsesc la vânzare
Este replica de care se lovesc zilnic tot mai mulți pacienți care caută să ia antibioticele prescrise de medici. Multe medicamente au dispărut din farmacii, iar în cele mai bune cazuri se găsesc înlocuitori, dar pentru asta e nevoie de o nouă rețetă de la medic.
Ioana Matescu, farmacist: "Dificultățile există bineînțeles pentru că ei trebuie să se întoarcă la medic pentru a reevalua și a schimba prescripția și atunci de aici vin nemulțumiri, într-adevar sunt foarte multe medicamente care lipsesc de la începutul anului și ne aprovizionăm cu mare dificultate și atunci se poate întâmpla ca pe o rețetă sau în tratamentul unui pacient să fie 3-4 astfel de medicamente pe care nu le găsim."
Citeste si: Criză de antibiotice în România. Prețul prea mic ar fi de vină
Oamenii sunt îngroziți când aud că trebuie din nou să meargă din farmacie în farmacie, sau înapoi la cabinetul medicului.
"Mi-e frică să nu mă dea afară, sau mă face sa astept ore intregi pentru o reteta care e simpla, lunara."
Producătorii externi au încetat să mai furnizeze antibiotice din cauza prețului mic
Producătorii externi ar fi încetat să furnizeze mai multe tipuri de antibiotice din cauza prețului mic, care îi dezavantajează. Dacă în perioada pandemiei multe medicamente au expirat în farmacii, acum acestea sunt extrem de greu de găsit.
Citeste si: Criză de antibiotice în România. Prețul prea mic ar fi de vină
Una dintre explicații ar fi că atunci când am purtat mască, ne-am ferit de mai multe boli.
Ioana Matescu, farmacist: "Având în vedere că s-au ridicat restricțiile în Europa, cererea este foarte mare din nou pentru medicamente care tratează afecțiuni acute iar fabricile, producătorii nu au avut cum să fie pregătiți."
Chiar și plafonate, medicamentele sunt scumpe, iar mulți dintre pacienți sunt nevoiți să iși lase o bună parte din venituri la farmacie.
Citeste si: Noi atacuri ale Rusiei în regiunea Odesa, la Marea Neagră
Agenția Națională a Medicamentului a anunțat că încearcă să rezolve problema în timp cât mai scurt. Până atunci..oamenii sunt nevoiți să se descurce cum pot!
A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.
”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.
Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:
”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.