Anul 2021 a trecut cel mai repede din toate timpurile. Ce se întâmplă cu viteza de rotație a Pământului

Un fenomen aparent neobișnuit s-a petrecut în ultimul an: 2021 a fost cel mai rapid și mai scurt an din toate timpurile. Din fericire, niciun om nu a putut observa acest lucru, doar ceasurile atomice au înregistrat anomalia.

Author: Razvan Ilie duminică 02 ianuarie 2022 , 07:53

Anul 2021, cel mai rapid an din istorie. Totul se datorează vitezei de rotație a Pământului, spun oamenii de știință. 

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În timp ce unii oameni consideră că anul trecut a zburat fără să ne dăm seama, pentru alții poate părea că timpul s-a târât într-un

ritm de melc. Dar, potrivit experților de la compania TimeAndDate, 2021 a fost într-adevăr, în mod obiectiv, un an mai scurt decât de obicei.

Citeste si: Şeful OMS: Pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022. Care este condiția

Graham Jones, un comunicator științific al companiei, a declarat pentru Newsweek că anul trecut a fost cu aproximativ 65 de milisecunde mai scurt decât media și „este cel mai scurt an înregistrat vreodată”.

Viteza de rotație a Pământului face diferența

Totul se datorează vitezei de rotație a Pământului, spun oamenii de știință. O mică schimbare a vitezei cu care se învârte planeta ar putea face ca o zi să fie cu o mică fracțiune de secundă mai lungă sau mai scurtă decât media ei de 86.400

de secunde.

Citeste si: Evenimentele astronomice ale anului 2022. Două eclipse pot fi văzute și din România, iar planetele vor fi vizibile aproape tot parcursul anului

„Dacă te uiți la lungimea unei zile, pe tot parcursul anului, poți să vezi mici vârfuri și coborâșuri”, a explicat spus Graham Jones.

„Și unul dintre lucrurile-cheie care afectează viteza de rotație a Pământului este orbita Lunii și distanța lunii de Pământ”. Cu privire la anul 2021, ceasurile atomice sunt de acord – anul a fost mai rapid decât de obicei. 

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Brigitte Pastramă, distrusă după ce și-a găsit soțul mort în pat. Nu-și poate scoate nici acum din minte ce au vorbit ultima oară- wowbiz.ro

Anul 2021 a trecut cel mai repede din toate timpurile. Ce se întâmplă cu viteza de rotație a Pământului

Este doar un efect pe termen relativ scurt, a spus Graham, dar se crede că alți factori, cum ar fi mișcarea oceanelor planetei noastre și mișcarea interiorului acesteia, au, de asemenea, un efect pe termen lung- dar oamenii de știință nu înțelege exact cum se petrece fenomenul.

Anul 2022 ar putea fi și mai scurt

Prin urmare, este dificil să faci predicții despre viteza de rotație a Pământului cu mai mult de șase luni înainte. În general, se crede că Pământul a încetinit pe perioade lungi de timp, ceea ce a făcut ca anii să se prelungească treptat, a adăugat Graham.

Acest lucru poate fi dedus din lucruri precum înregistrările geologice sau observațiile astronomice ale eclipselor de soare.

„Ceea ce a fost interesant anul trecut este că am văzut că viteza Pământului a crescut pe parcursul anului”, a mai spus omul de știință. „La momentul actual, ne așteptăm că anul 2022 va fi încă puțin mai scurt, dar este greu de spus pentru sigur."

Citeste si: Veste excelentă despre valul Omicron. Africa de Sud, "măturată" rapid și fără pagube majore

Cum se măsoară timpul cu ceasurile atomice

Cifrele oficiale cu privire la lungimea unei zile sunt publicate de Oficiul Internațional de Rotație a Pământului (IERS)- același grup care ia decizii cu privire la viteza de rotație a Pământului.

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Începând cu anii 1960, oamenii de știință au măsurat lungimea unei zile folosind ceasuri atomice- ceasuri uimitor de precise care nu pierd sau câștigă mai mult de aproximativ 0,0000001 secunde pe an în comparație cu un ceas perfect imaginar.

Datorită ceasurilor atomice, oamenii de știință știu exact când lungimea unei zile se abate de la medie.

„Când ora atomică a fost adoptată la nivel internațional în 1967, ceasurile atomice erau de 100 de ori mai stabile decât un ceas clasic”, a declarat Kurt Gibble, expert în ceas atomic și profesor de fizică la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

„În ultimii 30 de ani, ceasurile atomice s-au îmbunătățit și mai mult cu un factor de un milion! Ceasurile atomice de astăzi pot testa cu precizie înțelegerea noastră a fizicii fundamentale, pot asigura tranzacții financiare sigure și pot stabili timpul exact cu o precizie de o miliardime dintr-o măsură”, a mai spus omul de știință.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si