Africa de Sud, ţara unde a fost detectată în urmă cu o lună noua variantă a coronavirusului, Omicron, a anunţat că a depăşit vârful acestui val pandemic, înregistrând doar o creştere "marginală" a deceselor.

"Conform experţilor noştri, Omicron şi-a atins vârful fără a aduce o schimbare semnificativă sau alarmantă cu privire la numărul de spitalizări", a explicat vineri Mondli Gungubele, ministrul din guvernul sud-african responsabil de Departamentul de planificare, Monitorizare şi Evaluare.

Citeste si: Valul 5 devine o realitate în România. Număr mare de infectări și decese în ultima zi din 2021

Între timp, în România crește de la o zi la alta numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus. Vineri au fost anunțate alte 5 cazuri noi de îmbolnăvire cu noua tulpină Omicron a noului coronoavirus, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Astfel, numărul total al cazurilor cu noua tulpină ajunge la 43 în țara noastră.

Citeste si: Medicul Virgil Musta, despre valul cinci al pandemiei: „Îl vom depăşi şi pe acesta, dar, din nou, cu pierderi de vieţi omeneşti”  

Restricțiile dure au fost ridicate

Oficialul sud-african a mai asigurat că guvernul continuă să monitorizeze cu vigilenţă evoluţia situaţiei pandemice. Restricţiile privind circulaţia pe timp de noapte, în vigoare de 21 de luni, care vizau perioada cuprinsă între orele 0:00 şi 04:00, sunt în sfârşit ridicate cu ocazia sărbătorilor de sfârşit în an.

"Speranţa noastră este că aceste restricţii nu vor reveni", a mai susţinut ministrul într-o conferinţă de presă desfăşurată online.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj pentru români de Anul Nou. "Lăsăm în urmă un an dureros pentru ţara noastră"

"Încercăm să găsim un echilibru între vieţile oamenilor, mijloacele lor de subzistenţă şi obiectivul de a salva vieţi", a adăugat el, amintind că economia sud-africană este puternic afectată de pandemie.

Africa de Sud a depăşit vârful celui de-al patrulea val pandemic  

Prin menţinerea purtării măştilor sanitare, a distanţării şi prin accelerarea procesului de vaccinare, care rămâne un obiectiv în condiţiile în care doar 15,6 milioane de sud-africani au fost inoculaţi cu schema completă la o populaţie de 59 de milioane, ministrul a declarat că speră să nu se mai revină niciodată la restricţiile pe timp de noapte, potrivit Agerpres.

Citeste si: Raed Arafat, anunț despre restricțiile care vor fi luate după Sărbători

Joi seară, preşedinţia sud-africană a anunţat că "toţi indicatorii sugerează că ţara a depăşit vârful celui de-al patrulea val" pandemic şi că s-a înregistrat doar "o creştere marginală a numărului de decese".

Numărul de infecţii, spitalizări şi decese va continua să fie "monitorizat oră de oră şi dacă vom observa diferenţe" în evoluţia lor "vom acţiona imediat", a adăugat ministrul Gungubele.

Scăderi spectaculoase ale infectărilor în Africa de Sud

Numărul contaminărilor a scăzut cu aproape 30% în cursul săptămânii trecute (89.781), prin raport cu săptămâna precedentă (127.753). Iar internările în spitale s-au diminuat în 8 provincii sud-africane din 9.

"Deşi varianta Omicron este foarte transmisibilă, rata spitalizărilor a fost mai scăzută decât în valurile precedente", a subliniat preşedinţia.

Varianta Omicron, care prezintă un număr mare de mutaţii care ridică îngrijorări cu privire la rezistenţa la vaccin, a fost identificată pentru prima dată în Botswana şi în Africa de Sud la sfârşitul lunii

noiembrie.

Varianta Omicron, dominantă în Africa

Această variantă a devenit rapid dominantă în Africa de Sud, ceea ce a făcut ca numărul de infecţii să crească exponenţial la peste 26.000 de cazuri zilnice la jumătatea lunii decembrie, potrivit statisticilor oficiale.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au despărțit! Mesajul pe care vedeta l-a lăsat pe rețelele de socializare. “Viața merge înainte!”- kfetele.ro

Citeste si: Electric Castle 2024. Programul zilei de sâmbătă a festivalului de la Bonțida- radioimpuls.ro

Această variantă se răspândeşte în prezent în aproximativ 100 de ţări, potrivit OMS. Extrem de contagioasă, afectează atât persoanele care au fost vaccinate, cât şi cele care au fost deja infectate cu noul coronavirus, menţionează AFP.

Ţara africană care este în mod oficial cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud a înregistrat peste 3,4 milioane de cazuri şi 91.000 de decese. Mai puţin de 13.000 de cazuri au fost detectate în ultimele 24 de ore.

"Viteza cu care a crescut, a atins un vârf şi apoi s-a prăbuşit valul provocat de varianta Omicron a fost uluitoare. Un vârf atins în patru săptămâni şi apoi declinul precipitat în doar două săptămâni", a comentat pe Twitter Fareed Abdullah din cadrul Consiliului sud-african de cercetări medicale (SAMRC).

În timp ce numeroase ţări lovite de Omicron anunţă noi restricţii şi numere record de infectări zilnice, guvernul sud-african a ridicat restricţiile de pe timpul nopţii iar localurile de noapte îşi pot relua activitatea normală.

Portul măştii sanitare rămâne însă obligatoriu în spaţiile publice iar adunările de persoane sunt încă limitate la un maxim de 1.000 de persoane în interior şi respectiv 2.000 la exterior.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si