Anul Nou 2021 pe stil vechi. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 14 ianuarie

Anul Nou 2021 pe stil vechi. Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc în 14 ianuarie Anul Nou. Pentru sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni, noaptea care a trecut a fost noaptea de Revelion și a însemnat mese întinse până la ziuă, muzică şi multă veselie.

Razvan Ilie, joi 14 ianuarie 2021 , 08:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Anul Nou 2021 pe stil vechi. Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creştinilor ortodocşi şi ale celor de rit vechi a apărut în anul 1924, când unii credincioşi au refuzat să adopte calendarul Gregorian şi l-au menţinut pe cel Iulian.

Anul Nou 2021 pe stil vechi. Anul Nou pe stil vechi mai este marcat în Rusia, Armenia, Belarus, Letonia, Ucraina, Kazahstan, Uzbekistan şi în Georgia. Tradiţia de a întâmpina Anul Nou pe vechi s-a menţinut, de asemenea, în Serbia şi Muntenegru, deoarece Biserica Ortodoxă Sârbă, la fel ca şi cea Rusă, continuă să activeze după calendarul Iulian, precum şi în unele cantonamente din Elveţia. 

Citeste si: VIDEO - Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit cu un foc special, Badnjak

Anul Nou 2021 pe stil vechi. În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruşi lipoveni şi sârbi. Potrivit recensământului efectuat în 2002, numărul ruşilor lipoveni este de 29.774, al ruşilor – de 8.914, al sârbilor – 22.518. Potrivit aceluiaşi recensământ efectuat în 2002, în România trăiesc 1.780 de armeni.

Anul Nou 2021 pe stil vechi. Tradiții și obiceiuri

Anul Nou 2021 pe stil vechi. Obiceiurile de Anul Nou „pe vechi” sunt păstrate mai mult în localităţile rurale, în special în zona Moldovei sau la rușii lipoveni. În seara de Ajun, cete de tineri, dar şi de unii adulţi, umblă cu uratul din casă în casă cu tălăngi și buhaiuri pentru un an mai roditor și mai îmbelșugat. În unele sate flăcăii încing și dansul căluților, pentru ca gospodăriile să fie protejate în anul care vine.

Anul Nou 2021 pe stil vechi. Obiceiul de a ura în prag de An Nou vine din cele mai vechi timpuri, când în ultima zi a anului localnicii umblau prin comunitate şi îşi doreau fertilitate pământului și belșug gospodăriei. De regulă, urătorii erau îmbrăcați în haine tradiționale și purtau măști care întruchipau diferite figuri mitologice, cântau și dansau pentru a întâmpina noul an cu voie bună.

Citeste si: Încep sărbătorile pe rit vechi, iar sârbii din Banat au aprins stejarul

Anul Nou 2021 pe stil vechi. Tradiții în România

Anul Nou în stil vechi. Rușii din Galaţi mai păstrează încă obiceiul unor mâncăruri tradiţionale de Revelionul pe vechi: un fel de clătite cu brânză sau cu carne, vărzari, piroşte, găluşti din aluat, cu interior de carne tocată, fierte în apă cu sare. În rest, şi rusoaicele învârtesc de sărbători cozonaci, cârnaţi şi sarmale.

Anul Nou în stil vechi. O veche tradiţie în comunităţile sârbeşti din Timişoara spune că cei care se lasă acoperiţi înainte de miezul nopţii de fustele ţigăncilor vor avea noroc tot anul. Desigur, în schimbul norocului pe un an, ţigăncile solicită răsplata în bani.

Anul Nou în stil vechi. Sârbii din Banat obişnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima şampanie în noul an, ei fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi tot anul.

Anul Nou 2021 pe stil vechi. Diferenţa între cei care respectă sărbătorile de rit vechi şi cei care urmează calendarul Gregorian constă în faptul că sărbătorile pe stil nou cu dată fixă sunt celebrate cu 13 zile mai devreme. Singura sărbătoare pe stil nou care respectă vechiul calendar Iulian este Paştele, însă deşi are ca punct de reper data din calendarul Iulian, aceasta se stabileşte în funcţie de calendarul nou.


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Emotii uriase in primul consiliu de eliminare la Survivor Romania 2021! Ei sunt... Emotii uriase in primul consiliu de eliminare la Survivor Romania 2021! Ei sunt concurentii favoriti ai publicului! Iata ce nominalizari au facut spre eliminare!
demamici.ro
A născut un bebeluș de 6,01 kg, natural, fără epidurală. Băiețelul a venit pe lume la... A născut un bebeluș de 6,01 kg, natural, fără epidurală. Băiețelul a venit pe lume la 40 de săptămâni | Demamici.ro
b1.ro
A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut... A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !
monitorulcj.ro
Două petreceri private din Capitală au fost „sparte” de polițiști. S-au dat amenzi de... Două petreceri private din Capitală au fost „sparte” de polițiști. S-au dat amenzi de peste 30.000 de lei
infoactual.ro
Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum” Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum”
infoactual.ro
Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si