Apa Marii Negre are culoarea turcoaz. Care este explicatia acestui fenomen unic
In aproape fiecare vara, apa Marii Negre capata o nuanta de turcoaz. Acest fenomen se datoreaza prezentei fitoplanctonului, care traseaza fluxul curentilor de apa, scrie NASA.

Pe 12 iunie, NASA a publicat o
fotografie splendida cu Marea Neagra, in care apa marii este turcoaz.La 29 mai 2017, instrumentul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) de pe satelitul Aqua, apartinand NASA, a capturat datele pentru aceasta imagine ce prezinta inflorirea fitoplanctonului in Marea Neagra. Imaginea este un mozaic, compus din multiple treceri ale satelitului deasupra regiunii.
Fitoplanctonul este compus din microroganisme vegetale plutitoare care se hranesc din lumina soarelui si nutrienti dizolvati. Marea Neagra este bogata in nutrienti adusi de fluxul mare de apa din fluvii precum Dunarea si Niprul.
Fitoplanctonul sustine pestii, crustaceele si alte organisme marine. Dar exploziile mari, frecvente, de fitoplancton pot duce la eutrofizare — pierderea oxigenului din apa — si sfarsesc prin a sufoca viata marina, scrie Agerpres.
"Intensificarea stralucirii din luna mai a Marii Neagre, cu un varf maxim in luna iunie, pare a fi in concordanta cu rezultatele din alti ani", a declarat Norman Kuring, om de stiinta de la Goddard Space Flight Center din cadrul NASA. Desi Kuring nu studiaza aceasta regiune, el spune ca inflorirea fitoplanctonului din acest an este una dintre cele mai stralucitoare pe care le-a vazut din 2012.


