La protest participa peste o mie de angajati din primarii si consilii judetene, membri ai Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), SED LEX- locale, PRO LEX, Forta Legii, atât din Bucuresti, cât si din tara.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum "Noi nu suntem ca voi", "Grila de salarizare reala si unitara", "Legea salarizarii, una pentru toti" si steaguri cu numele sindicatelor din care fac parte.                    

 

Ei fluiera, sufla in vuvuzele si scandeaza "Hotii" si "Demisia".

Manifestantii cer Comisiei de munca a Camerei Deputatilor, camera decizionala, sa adopte si sa sustina amendamentele propuse de organizatiile sindicale, care au inaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu- wowbiz.ro

Liderii sindicali spun ca stabilirea nivelului salariilor de baza exclusiv de catre alesii locali, care nu au competenta necesara in acest domeniu, fiind alesi politic si nu dupa competente precum lucratorii din domeniu, va duce la politizarea excesiva a functiei publice, la un nou val de discriminari in administratia publica locala si la mentinerea si adâncirea haosului din sistem.

”Credem ca aceasta masura propusa de partidul de guvernare prin legea salarizarii este doar un prim pas intr-un program mai amplu de subordonare politica a actului administrativ, care va fi continuata prin procesul descentralizarii, realizat in principal dupa considerente

si interese politice si nu de eficienta”, afirma reprezentantii Confederatiei Sindicale Cartel Alfa.

Deputatii din Comisia de munca au adoptat un amendament la proiectul Legii salarizarii, care prevede ca salariile lunare ale functionarilor publici din consiliile judetene, locale si din serviciile publice din subordinea acestora se stabilesc prin hotarâri ale consiliilor locale, judetene sau ale CGMB, „in urma consultarii sindicatelor reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor”.

„Pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale «Administratie» din aparatul propriu al Consiliilor Judetene, primarii si consilii locale si din serviciile publice din subordinea acestora, salariile lunare se stabilesc

prin hotarâre a CL, a CJ sau a CGMB, in urma consultarii sindicatelor reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz”, prevede amendamentul adoptat de deputatii din Comisia de munca.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anunta ca proiectul Legii salarizarii unitare nu prevede cuantumul salariilor din administratia publica locala, fiind stabilita doar o grila care stabileste raportul intre salarii, cu precizarea ca niciun angajat din administratia locala nu va putea avea un salariu mai mare decât indemnizatia pe care o primeste viceprimarul.

Grila anuntata pentru administratia publica locala porneste de la salariul minim pe economie si poate creste pâna la un maxim reprezentat de catre indemnizatia viceprimarului localitatii respective.

Ea a explicat ca, in urma unor discutii cu alesii locali, s-a ajuns la concluzia ca primariile din localitatile mici nu vor putea sa asigure plata salariilor preconizate initial intrucât veniturile abia le permit plata salariilor la nivelul actual si a utilitatilor.

Cresterile de salarii din administratia publica locala, potrivit noii grile, se vor putea face incepând cu anul 2018.
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si