UPDATE:

Diana Buzea, reporter Kanal D,  ne aduce ultimele informații.

 

 

Proiectul de plafonare a prețurilor RCA a fost retras de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după falimentul Euroins. Anunțul a fost făcut de Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ASF retrage proiectul de plafonare a prețurilor RCA

În urma unei ședințe de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că:  „Pe ordinea de zi mai era Hotărârea de Guvern privind plafonarea prețurilor la RCA, document care a fost retras de ASF, până la armonizarea tuturor opiniilor și argumentelor care au fost depuse odată cu punerea în transparență a proiectului de Hotărâre de Guvern. Și acesta va fi aprobat săptămâna viitoare după ce ASF-ul îl va readuce la nivelul Guvernului.”

Citește și: VIDEO- Conducerea ASF, chemată să dea explicații pentru problemele Euroins

Dan Cărbunaru a completat că:  „În privința proiectului de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autoritatea de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi deoarece a fost retras de ASF”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Service-urile auto refuză clienții care au asigurare RCA la Euroins

Astăzi, la ora 10.00 a început o ședință de Guvern la Palatul Victoria.

Citește și: Ce faci dacă ești asigurat la o companie care intră în faliment?

Declarațiile ASF în privința retragerii proiectului de plafonare

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF a explicat decizia anulării proiectului de plafonare a prețurilor RCA: „Ca urmare a observațiilor pronunțate pe proiectul inițial pus în dezbatere publică,

proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiză completă a acestor observații”.

Cu toate acestea, au existat speculații cum că proiectul de Hotărâre de Guvern privind stabilirea unor tarife maxime la RCA va fi aprobat vineri de Guvernul Ciucă pentru a liniști situația scandalului Euroins, la care aproape 2,8 milioane de români au polițe RCA.

Citește și: VIDEO- Cum arată RCA-ul plafonat. ASF înaintează astăzi proiectul către Ministrul Finanțelor

Conforma HotNews.ro, prețurile maxime la RCA vor fi stabilite de fiecare asigurător la nivelul propriilor tarife de primă practicate la data de 1 martie 2022, iar în situația în care aceste tarife sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA vor aplica cel mai mic tarif de primă dintre cele două, prevedea proiectul de HG trimis la Guvern.

Citește și: VIDEO- Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a Euroins România! ASF confirmă starea de insolvență a societății

Adrian Câciu a primit un document de poziție din partea asigurătorilor, în care susțin că proiectul de HG privind tarife maxime la RCA „încalcă legislația UE, este lipsit de fundament economic și ambiguu, riscând să destabilizeze și mai mult piața de asigurări RCA, serios afectată de falimentele Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, City Insurance și de insolvența constatată a Euroins”. 

Asigurătorii mai menționează că România a mai fost sancționată de Comisia Europeană pentru deschiderea procedurii de infringement în anul 2018 în privința plafonării prețurilor RCA și că, ulterior, statul român a fost nevoit să schimbe legislația pentru a scoate

toate limitările impuse modului de stabilire a prețurilor RCA.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Reprezentanții asigurărilor au semnalat o problemă majoră care vizează modul propus de ASF pentru stabilirea tarifelor maxime RCA la nivelul datei de 1 martie 2022 versus 1 martie 2023:  „Structura tarifelor RCA practicate de asigurători la 1 martie 2023 și elementele avute în vedere la calculul acestora de fiecare asigurător în mod individual sunt diferite față de 1 martie 2022 ca urmare a modificărilor intervenite în legislație prin Legea nr.202/2022 – liberalizarea calculului tarifului de primă de asigurători și Norma nr.A.S.F. nr.18/2022- introducerea primei nete de distribuție a polițelor RCA, astfel că cele două tipuri de tarife nu pot fi comparate”.

Citește și: VIDEO- Scumpiri la tarifele RCA. Cât vom plăti în plus pentru asigurarea auto

Joi, Ministerul Justiției a avizat favorabil proiectul de HG în privința suspendării prețurilor RCA, dar, a adăugat mai multe observații în legătură cu riscurile majore de nelegalitate, avertizând că se impune avizul MAE deoarece există riscul declanșării procedurii de infringement.

Măsurile din proiectul ASF au fost considerate drept coșmar de către asigurători, brokeri și de unii deputați, dar proiectul a primit aviz favorabil, cu observații, de la Consiliul Concurenței.

Citește și: Schimbări la tarifele RCA. Șoferii plătesc mai mult în funcție de orașul în care locuiesc

Totodată, Consiliul Economic și Social (CES) i-a dat aviz negativ, cu mențiunea că avizul CES este doar consultativ.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si