Aspirina nu îmbunătăţeşte rata de supravieţuire a bolnavilor de Covid-19 spitalizaţi

Specialiștii au anunțat că aspirina nu îmbunătăţeşte rata de supravieţuire a bolnavilor de Covid-19 spitalizaţi. Anunțul a fost făcut de oamenii de știință britanici.

Author: Georgiana Balaban marți 08 iunie 2021 , 21:26

aspirina pentru bolnavii de coronavirus
Aspirină pentru bolnavii de COVID-19.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Aspirina nu îmbunătăţeşte rata de supravieţuire a bolnavilor de Covid-19 spitalizaţi, potrivit concluziilor unui studiu clinic britanic. Bolnavii de Sars-Cov-2 prezintă un risc crescut de formare a cheagurilor în vasele de sânge, în special în plămâni.

Citeste si: Ce tratament primeşte Donald Trump pentru COVID-19?

„S-a sugerat că sângele coagulat ar putea fi responsabil de deteriorarea funcţiei pulmonare şi de moartea la pacienţii afectaţi sever

de Covid. Aspirina costă puţin şi este folosită pe scară largă de alţi bolnavi pentru a reduce riscul de cheaguri de sânge. Prin urmare, este dezamăgitor faptul că nu a avut un impact major asupra acestor pacienţi", a comentat marţi Martin Landray, un responsabil pentru studiu, în comunicatul care a anunţat rezultatele preliminarii.

„Deşi aspirina a fost asociată cu o creştere uşoară a probabilităţii ieşirii din spital în viaţă, acest lucru nu este suficient pentru a justifica folosirea generalizată pentru pacienţii spitalizaţi cu Covid-19", adaugă Peter Horby, co-responsabil de studiu.

De ce li se administra aspirină bolnavilor COVID-19

Folosirea aspirinei „nu este asociată cu o reducere a mortalităţii(...), cu durata spitalizării sau cu riscul de a fi plasat la ventilaţie mecanică", constată ei ca urmare a acestui studiu Recovery.

Studiu, care încă nu a fost publicat, a fost făcut între noiembrie 2020 şi martie 2021 aproape 15.000 de pacienţi spitalizaţi afectaţi de Covid.

Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncaţi USTUROI dacă suferiţi de aceste boli!

Oamenii au fost împărţiţi în două grupe, jumătate primind 150 de mg de aspirină o dată pe zi şi altă grupă a primit îngrijirile obişnuite.

Studiul nu arată diferenţe semnificative pentru obiectivul primar al mortalităţii la 28 de zile (17% în ambele grupe).

aspirina pentru bolnavii de coronavirus
Pandemia COVID-19 în România.[Sursa foto: PixaBay]

Pacienţii care au primit aspirină au avut o durată de spitalizare mai scurtă (8 zile faţă de 9 zile) şi o proporţie puţin mai mare

dintre ei au părăsit spitalul în viaţă după 28 de zile (75% faţă de 74%).

Citeste si: Pastilele pe care le iau toți românii pot face mai mult rău decât bine. Ce au descoperit specialiștii

De asemenea, nu a existat nicio diferenţă semnificativă în proporţia pacienţilor care necesită ventilaţie mecanică invazivă sau deces (21% contra 22%).

Pentru fiecare 1.000 de pacienţi trataţi cu aspirină, încă şase pacienţi au prezentat un eveniment hemoragic major şi aproximativ şase pacienţi mai puţini au avut un eveniment tromboembolic (cheag).

Rezultatele acestei evaluări a aspirinei vor fi publicate în curând pe site-ul medRxiv şi au fost transmise unui jurnal medical de vârf, evaluat de colegi, spun cercetătorii.

Citeste si: Ce medicament banal te poate proteja de coronavirus?


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Momente dramatice la Survivor Romania 2021! Cine este eliminat in lacrimi din... Momente dramatice la Survivor Romania 2021! Cine este eliminat in lacrimi din competitie dintre Stefan Ciuculescu, Raluca Dumitru, Andrei Dascalu si Marius Craciun
spotmedia.ro
Caracalul de la Arad Caracalul de la Arad
spotmedia.ro
Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători? Și, totuși, cât de proști vă credeți propriii alegători?
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în... Previziune despre venirea lui Iisus Hristos: Este foarte aproape. Sa rămânem tari în CREDINȚĂ!
infoactual.ro
Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale Nu combina niciodată aceste fructe! Ar putea fi fatale
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si