Astăzi încep înscrierile la BAC 2021. Cum se procedează și când au loc probele din prima sesiune 

Luni, pe data de 31 mai 2021, încep înscrierile pentru examenul de Bacalaureat 2021, calendarul stabilit în toamna anului trecut urmând să fie respectat indiferent de situația epidemiologică. Bacalaureatul va fi organizat în două sesiuni, una de vară și una de toamnă, iar probele se vor susține cu prezență fizică. 

Author: Andreea Bolocan luni 31 mai 2021 , 08:44

Luni încep înscrierile la BAC 2021 bacalaureat
Luni încep înscrierile la BAC 2021[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Începând de astăzi, 31 mai, absolvenţii de liceu se pot înscrie pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat.

Examenul va începe în 28 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Sunt așteptați peste 100.000 de candiadaţi să suțină probele din acest an. 

Conform calendarului de pe site-ul Ministerului Educaţiei, înscrierea candidaţilor pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat începe în 31 mai şi durează până în 4 iunie

Recent, Ministrul Educaţiei afirma faptul că Bacalaureatul ar urma să fie susţinut de peste 100.000 de candidaţi, el menţionând în acest context că aproximativ 30.000 dintre aceştia s-au vaccinat împotriva COVID-19. Totodată, Sorin Cîmpenu a anunţat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care prevede că, la examenul de Bacalaureat, se echivalează/se recunosc probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. 

BAC 2021: Când au loc înscrierile pentru ambele sesiuni 

Potrivit calendarului, înscrierile la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2021 se desfăşoară în perioada 31 mai- 4 iunie, iar pentru sesiunea de toamnă, august- septembrie 2021, înscrierile absolvenţilor de liceu vor avea loc în perioada 19- 26 iulie 2021. 

Citeste si: Programa pentru Bacalaureat 2021 la Matematică

În cadrul examenului de Bacalaureat 2021 se pot înscrie candidații din seria curentă, cât și cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul. Este important de menționat că elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la examenul de bacalaureat numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MECTS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor. 

Totodată, cei care provin din învăţământul particular autorizat să funcţioneze provizoriu se pot înscrie la centrul de examen desemnat de comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti, potrivit Ministerului Educației. 

BAC 2021: Acte necesare la înscriere 

Actele necesare pentru înscrierea la Bac în 2021 sunt următoarele, potrivit metodologiei publicate pe site-ul Ministerului Educației. 

Actele necesare la înscriere [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Programa pentru Bacalaureat 2021 la Istorie

Înscrierea candidaţilor pentru examenul de bacalaureat se face, prin fişă-tip informatizată, la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit, în perioada 31 mai- 4 iunie, după cum urmează: 

Pentru candidaţii din seria curentă, profesorii diriginţi întocmesc tabele de înscriere la prima sesiune de bacalaureat, în conformitate cu evidenţele din licee. Tabelele cuprind opţiunile pentru probele de examen şi semnătura elevilor. Odată cu tabelele, profesorii diriginţi depun şi fişa-tip informatizată, tipărită şi semnată de fiecare candidat, în care acesta îşi asumă opţiunile pentru disciplinele de studiu prevăzute pentru probele la alegere, la care doresc să susţină examenul de bacalaureat. 

Pentru candidaţii din anii precedenţi şi pentru candidaţii din seria curentă, în cazul celei de a doua sesiuni, înscrierea se face, în perioada 31 mai- 4 iunie, de către secretariatul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia 

 • certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, 
 • un act de identitate, 
 • foaia matricolă, 
 • adeverinţă cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea notelor 

Pentru candidaţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în buletinul/cartea de identitate, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine bacalaureatul la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia de bacalaureat judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu. 

Când au loc probele de BAC 2021[Sursa foto: PixaBay]

BAC 2021: Calendarul probelor din prima sesiune 

 • 14- 16 iunie 2021- Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A 
 • 16- 17 iunie 2021- Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B 
 • 18- 23 iunie 2021- Evaluarea competențelor digitale – proba D 
 • 23- 25 iunie 2021- Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C 
 • 28 iunie 2021- Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă 
 • 29 iunie 2021- Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă 
 • 30 iunie 2021- Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă 
 • 1 iulie 2021- Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă 
 • 5 iulie 2021- Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00-18,00 
 • 6- 9 iulie 2021- Rezolvarea contestațiilor 9 iulie 2021- Afișarea rezultatelor finale. 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si