La ce oră trece asteroidul "periculos" prin orbita Pământului. "Ar putea distruge un oraș întreg"

NASA spune că nu avem niciun motiv să ne îngrijorăm, în timp ce insistă pe faptul că un asteroid atât de mare și de aproape de Pământ cum este 2023 DZ2 nu se vede decât o dată la 10 ani. Asteroidul poate fi văzut de astronomii amatori sâmbătă seara, cu un telescop de mici dimensiuni,

Author: Sorin Negru vineri 24 martie 2023 , 22:14

Asteroidul "periculos" prin orbita Pământului. "Ar putea distruge un oraș întreg"

Asteroidul "periculos" prin orbita Pământului. "Ar putea distruge un oraș întreg"

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Un asteroid care ar putea distruge un oraș întreg trece între Terra și satelitul său natural, Luna, cumva prin orbita Pământului sâmbătă, 25 martie.

Citește și: Un asteroid uriaș trece printre Pământ și Lună în weekend. NASA: "Atât de mare și de aproape vedem o dată la 10 ani"

Date fiind dimensiunile mari ale rocii stelare, cât Statuia Libertății din New York sau turnul Big Ben din Londra, unii l-au descris pe asteroidul 2023 DZ2 ca un potențial „ucigaș de orașe”.

Un asteroid „ucigaș de orașe”, dar inofensiv 

Auzind cuvintele „ucigaș de orașe” și „ asteroid ” în aceeași propoziție, ai fi tentat că te gândești că ceva rău se va întâmpla.

Nu sunt motive de teamă, spun astronomii de la NASA.

Citește și: NASA: „Un asteroid uriaș se va apropia de Pământ în următoarele zile”

Deși un asteroid cu potențialul de a provoca daune semnificative dacă lovește o zonă populată se apropie neobișnuit de aproape de planeta noastră în acest weekend, el este pe cale să treacă inofensiv între orbitele Pământului și ale Lunii.

Asteroidul 2023 DZ2, descoperit recent de astronomi

Asteroidul 2023 DZ2 a fost descoperit recent și va trece la doar 170 de mii de km. distanță de Pământ, printre orbita planetei noastre și cea a Lunii.

Sâmbătă seara, asteroidul 2023 DZ2 va zbura la o distanță de două ori mai mică decât cea dintre Pământ și Lună.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Misha a rămas cu traume după mariajul cu Connect-R! Abia acum s-a spus tot adevărul despre divorțul lor:- wowbiz.ro

Denumit pe internet „city killer sau distrugător de orașe”, asteroidul – care măsoară între 40 și 100 de metri în dimensiune – nu va face nimic de acest fel.

Dar zborul asteroidului este urmărit cu interes de astronomi. Asteroidul va putea fi urmărit prin binocluri, telescoape mici și live online în întreaga lume.

Asteroidul "periculos" prin orbita Pământului. "Ar putea distruge un oraș întreg"

Asteroidul "periculos" prin orbita Pământului. "Ar putea distruge un oraș întreg"

[Sursa foto: Facebook]

Asteroidul va fi luminat cu un radar de cei de la NASA

"Ceea ce este neobișnuit la acest obiect este că este destul de rar ca un obiect de această dimensiune să treacă atât de aproape de Pământ. Asta se întâmplă aproximativ o dată la 10 ani", a declarat Richard Moissl, șeful Biroului de Apărare Planetară al ESA, pentru CNN.

„Dar aceasta este o oportunitate o dată la zece ani de a obține câteva măsurători frumoase de aproape”, a mai spus el.

Experții vor lumina asteroidul 2023 DZ2 cu un radar și îl vor folosi pentru a obține măsurători mai precise despre obiectul ceresc, a adăugat Moissl.

De unde vine eticheta „ucigaș de orașe”

Moissl a spus că expresia „ucigașul orașului” este folosită de experți cu referire la două impacturi cunoscute de asteroizi.

În timpul evenimentului Tunguska din 1908, un asteroid „a trimis o undă de șoc și a aplatizat 2.000 de kilometri pătrați de pădure” în Siberia, a spus Moissl.

De asemenea, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, un asteroid de fier a lovit ceea ce este astăzi Arizona, între Flagstaff și Winslow, pe Platoul Colorado, creând un crater de 1,2 kilometri în diametru și aproximativ 180 de metri adâncime.

Citeste si: Cum a apărut tatăl Ginei Pistol la nunta propriei fiice. Prezentatoarea TV a fost copleșită de emoții- kfetele.ro

Citeste si: Reacția Mariei Guardiola, fiica lui Pepe Guardiola în momentul când l-a văzut pe Julian Alvarez. Imaginile cu modelul au devenit virale- radioimpuls.ro

Când rocile spațiale intră pe orbita Pământului și lovesc pământul, „dacă se întâmplă în zone nelocuite, atunci [nu este] o mare îngrijorare”, a spus Moissl.

„Dacă vom găsi vreodată unul dintre locurile în care vedem că acest lucru va afecta Pământul, primul pas este să aflăm unde va lovi Pământul pentru că dacă este în mijlocul oceanului, în mijlocul deșertului, nu este un pericol mare. Trebuie doar să ne asigurăm că nu există trafic aerian sau oameni în zonă", a adăugat el.

„De aici provine termenul „ucigaș de oraș”. Dacă un astfel de obiect ar cădea direct peste un oraș, aceasta ar fi o problemă: întreg orașul ar fi probabil grav avariat și ar trebui evacuat.

"City Killer este un slogan frumos. Nu este o descriere proastă. De aceea nu l-am aruncat complet pe fereastră. Pentru că spune în două cuvinte: acest lucru este periculos la nivelul solului, este capabil să distrugă un oraș" a explicat astronomul american, potrivit ABC 13.

La ce oră va trece asteroidul pe lângă Pământ

Asteroidul se va afla în cel mai apropiat punct de Pământ sâmbătă, 25 martie, în jurul orei 21.15, ora României.

Oamenii din emisfera nordică vor putea urmări asteroidul printr-un telescop, dar va fi cel mai strălucitor pentru cei din Asia de Sud-Est.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si