Timp de șase luni, în anul 1181, o stea pe moarte a lăsat o urmă luminoasă pe cerul nopții. "Vizitatorul" a apărut la fel de strălucitor ca Saturn în vecinătatea constelației Cassiopeia, iar cronicile istorice din China și Japonia l-au înregistrat ca fiind o „stea aflată în vizită”.

Citește și: VIDEO Perseidele s-au putut vedea și din România! Ce este, de fapt, această „ploaie de stele”?

Astronomii chinezi au folosit acest termen, "stea-vizitator", pentru a semnifica un obiect aflat temporar pe cer, cum erau cometele.

În cazul apariției din secolul al 12-lea, se pare că a fost vorba despre o supernovă- o explozie cataclismică a unei stele ajunsă la sfârșitul vieții sale.

Ce este "steaua zombie" din anul 1181?

Obiectul, cunoscut în prezent sub numele de SN 1181, este una dintre puținele supernove documentate înainte de inventarea telescoapelor și i-a nedumerit pe astronomi de secole.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: „Avem deja patru, acum s-a născut alta. Omoar-o”. 35 de moașe au ucis 1.000 de bebeluși fetițe. Acum ele povestesc ce s-a întâmplat- antena3.ro

Acum, un nou studiu a descris pentru prima dată SN 1181 în detaliu, prin crearea unui model computerizat al evoluției supernovei imediat după apariția izbucnirii inițiale și până astăzi.

Echipa de cercetare a comparat modelul cu observațiile telescopului de arhivă ale nebuloasei sale- norul gigant de gaz și praf, vizibil până în prezent, care este rămășița evenimentului monumental.

Ciocnirea a două stele pitice albe

Cercetătorii au spus că SN 1181 aparține unei clase rare de supernove numită Tip Iax, potrivit CNN.

În acest caz, izbucnirea termonucleară ar putea fi rezultatul nu a uneia, ci a două stele pitice albe care s-au ciocnit violent, dar nu reușesc să detoneze complet, lăsând în urmă o dâră de energie.

„Există 20 sau 30 de candidați pentru supernove de tip Iax”, a spus Takatoshi Ko, autorul principal al studiului publicat în The Astrophysical Journal.

„Dar acesta este singurul despre care știm în propria noastră galaxie”, a adăugat Ko, care este doctorand în astronomie la Universitatea din Tokyo.

Studiul a mai descoperit că, în mod inexplicabil, vântul stelar de mare viteză, detectat în studiile anterioare, a început să sufle de la suprafața stelei zombie chiar acum 20 de ani, adăugând la aura misterioasă a SN 1181.

Deblocarea mecanismului din spatele acestui eveniment de supernovă ar putea ajuta astronomii să înțeleagă mai bine viața și moartea stelelor și modul în care acestea contribuie la formarea planetară, spun experții.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si