Atentat Istanbul noiembrie 2022: Tot ce trebuie stii despre explozia puternică de pe bulevardul Istiklal

Atentat Istanbul noiembrie 2022. Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu a declarat, luni, că a fost arestat un principal suspect responsabil pentru atentatul în care şase oameni au murit, iar alți 81 sunt răniți. Atentatul a avut loc duminică, pe bulevardul Istiklal din Istanbul, notează AFP.

Atentat Istanbul noiembrie 2022.   “A fost arestată persoana care a pus bomba. Concluzia noastră este că responsabilă de atac este organizaţia teroristă PKK”, a anunțat Soylu.

Atentat Istanbul noiembrie 2022: Cine a provocat explozia puternică de pe bulevardul Istiklal

Atentatul terorist de pe bulevardul Istiklal a fost executat de o femeie, a declarat, la o conferinţă de presă, vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, potrivit agenţiilor AFP şi EFE.

Mai mult, atentatul, care nu a fost revendicat, s-a soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi. Jumătate dintre răniţi au fost spitalizaţi.

Atacul a avut loc duminică, pe un bulevard pietonal aglomerat din Istanbul.

Soylu nu a menționat condiţiile în care persoana suspectată de comiterea atentatului a fost arestată şi nici dacă este vorba de o femeie, cum au afirmat duminică preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi vicepreşedintele Fuat Oktay.

”Conform primelor informaţii, atacatorul ar fi o femeie”, a declarat vicepreşedintele turc, citează Agerpres, fără a preciza dacă este vorba despre o femeie kamikaze, el precizând doar că aceasta a detonat bomba.

Citește și: Autoritățile au efectuat 83 de percheziții într-un dosar ce vizeză contrabanda, traficul de migranți, comercializarea pe teritoriul României de țigarete, contrabandă, corupție și deținere de droguri de risc

Atentat Istanbul noiembrie 2022: Tot ce trebuie sții despre explozia puternică de pe bulevardul Istiklal

Atentat Istanbul noiembrie 2022: Tot ce trebuie sții despre explozia puternică de pe bulevardul Istiklal

(sursa foto: Twitter)

Șase morţi și 81 de răniţi în urma atentatului de pe bulevardul Istiklal din Istanbul

”Avem până în prezent şase morţi, dintre care patru au decedat pe loc.

Sunt 81 de răniţi, dintre care doi în stare gravă”, a mai adăugat vicepreşedintele Fuat Okta. 

Explozia a avut loc în jurul orei 16.00 (16.00 ora României), când artera pietonală Istiqlal era destul de aglomerată.

Mai mult, momentul deflagrației a fost surprins de camere de supraveghere din zona. Poliția și ambulanțe s-au deplasat rapid la locul exploziei, unde a fost instituit un perimetru de securitate. 

Citește și: Mesaj pentru Rusia înainte de summit-ul G20. "Încetarea războiului din Ucraina ar salva economia globală"

Primul bilanț oficial, anunțat de guvernatorul Istanbului, era inițial de patru morți și 38 de răniți.

Însă, la scurt timp după acest anunț, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat un  „atentat josnic”  și a prezentat un nou bilanț: „șase morți și 53 de răniți”.

Potrivit unor filmulețe distribuite pe rețelele de socializare, explozia s-a auzit de la depărtare și a panicat lumea din zonă.

Zona în care a avut loc atentatul este una dintre cele mai aglomerate străzi ale orașului, fiind un loc frecventat de turiști. Localnicii de la fața locului au declarat că magazinele au fost închise și zona a fost izolată de poliție.

Bulevardul Istiklal, în apropiere de Piața Takism, a fost locul unei serii de atentate în perioada 2015-2016 revendicate de rețeaua teroristă Stat Islamic. Această serie de atentate s-a soldat atunci cu peste 500 de morți și circa 2.000 de răniți.

Citește și: Bărbatul care le-a răpit şi abuzat pe cele două fetițe din Vama Buzăului fusese eliberat din închisoare în baza recursului compensatoriu

”Suntem profund întristaţi de veştile îngrozitoare care vin din Istanbul. Condoleanţe tuturor celor care au pierdut persoane dragi în această tragedie şi însănătoşire grabnică celor răniţi. România este alături de poporul din Turcia în aceste momente dificile” a transmis președintele Klaus Iohannis. 

Precizările MAE în urma atentatului de la Istanbul

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că, până în prezent, nu au fost identificaţi cetăţeni români printre victimele atentatului din Istanbul, iar la nivelul Consulatului General nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest incident.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în mass-media locale cu privire la explozia produsa în zona pietonala Istiklal din Istanbul şi a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia, identitatea şi situaţia persoanelor afectate, precum şi circumstanţele producerii incidentului.

Citește și: Zelenski: Rusia a comis crime de război în Herson

"Reprezentanţii Consulatului General al României la Istanbul continuă dialogul cu autorităţile locale, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune, conform competenţelor legale şi în funcţie de solicitări", au anunțat reprezentanţii Ministerului de Externe.

Așadar, MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Totodată, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al oficiului consular: +90 533 5420695.


Autor

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.

Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.

Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.

Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.

Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.

Îți Recomandăm Și...