Avertismentul unui expert meteorolog cu privire la canicula din România. "Stresul termic este fără precedent"

Un meteorolog român atrage atenția cu privire la creșterea exponențială a stresului termic generat de caniculă. Expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, spune că fenomenul de caniculă a devenit mai acut decât în urmă cu mai mulți ani. În special în București, stresul termic a crescut ca număr de ore, iar aceste ore tind să fie una după alta, nu în perioade mai lungi de timp.

R.I., luni 06 iulie 2020 , 10:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Asistăm la o intensificare a fenomenelor extreme - și caniculă extremă dar și furtuni severe - spune expertul meteorolog Bogdan Antonescu. Mai mult decât atât, numărul de ore din timpul anului cu stres termic generat de căldură a crescut foarte mult în ultimele decenii - „în momentul în care avem stres termic pentru organism, organismul nu mai face față prin a ajunge la un echilibru termic natural”, a spus Bogdan Antonescu la Digi24.

Citeste si: Nelu Tătaru, semnal de alarmă: „Există riscul ca numărul cazurilor să crească”

„Pe de-o parte, Administrația Națională de Meteorologie comunică mult mai eficient în ceea ce privește furtunile severe, discomfortul termic dar, pe de altă parte, asistăm și la o intensificare a acestor fenomene", spune expertul meteo. Acesta a oferit exemplul legat de discomfortul termic, este vorba de un studiu care arată cum s-a schimbat stresul la care este supus organismul uman, stresul termic, care poate să fie la căldură sau poate să fie la frig.

Citeste si: Un om de afaceri din India poartă o mască de aur pentru a se proteja de coronavirus

"Ne-am uitat în special la stresul termic la căldură. Deci, valurile acestea, discomfortul termic pe care îl simțim acum în București. Ce-am văzut, începând din 1979 până în 2019, este că numărul de ore de-a lungul anului, cu stres termic a crescut foarte mult. În special în București, uitându-ne la toate orașele mari din Europa. Și nu numai că acest stres termic a crescut ca număr de ore, dar aceste ore tind să fie una după alta", a spus expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu. Potrivit acestuia, stresul termic se referă la o serie de indici care țin de fiziologia organismului și de condițiile meteorologice și toți acești factori sunt îmbinați sau combinați într-un singur indice care e, de fapt, o valoare a temperaturii dar care nu are o semnificație.

În momentul în care avem stres termic pentru organism, organismul nu mai face față prin a ajunge la un echilibru termic natural. Și atunci este supus unui stres termic la care, uneori, nu poate face față.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si