Bacalaureat 2019. Ce subiecte s-au dat la Limba română oral şi cum se rezolvă

Bacalaureat 2019. Astăzi și mâine, candidații înscriși la BAC susțin proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Author: Matei Vaihan marți 04 iunie 2019 , 09:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Bacalaureat 2019.  Elevii intră în sala de examen în ordine alfabetică și extrag un bilet cu subiecte, după care merg într-o bancă, unde vor rezolva cerințele notate pe foaia aleasă.

Pentru rezolvarea subiectelor liceenii au la dispoziţie un timp de gândire de aproape 15 de minute, conform metodologiei anunţate de Ministerul Educaţiei. Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale. Ei își pot nota ideile pe o ciornă, pusă la dispoziţie de organizatorii examenului de bacalaureat. Ulterior, candidaţii se prezintă în faţa profesorilor din comisia de examinare ca să susțină proba.( vezi ce spun liceenii după prima probă)

Citeste si: Evaluare Națională 2019. Calendarul aprobat de Ministerul Educației: Prima probă se desfășoară pe data de 18 iunie

Bacalaureat 2019. Conţinutul subiectului

Pentru examenul din acest an, oficialii din Învăţământ au postat pe  subiecte.edu.ro  un model de bilet cu un citat din Constituţia României.

Conţinutul subiectului:

Citeşte textul cu voce tare. 

Articolul 30

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.

(4) Nicio publicaţie nu poate fi suprimată.

(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege. 

Bacalaureat 2019. Întrebările la subiectul la proba orală de română de la Bacalaureat

Bacalaureat 2019. După cum se poate observa, modelul de subiect conţine două întrebări pe care candidaţii trebuie să le rezolve. Iar prima are şi 3 cerințe.

Întrebările:

  1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situaţia de comunicare din textul citat.
  2. Cine ar putea fi receptorul textului dat, având în vedere scopul comunicării?
  3. Cărui stil funcţional îi aparţine textul de mai sus? Ilustrează două caracteristici ale stilului identificat, cu exemple din textul dat.
  4. Ce elemente importante de conţinut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat? 
  5. Care este opinia ta despre importanța libertății de exprimare? Susţine cu argumente opinia pe care o enunți. 

Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si