
Bilanțul dezastruos în urma furtunii din București. Când s-ar putea să ne mai lovească astfel de fenomene meteo extreme
Furtuna violentă care a măturat Bucureștiul în urmă cu o zi a alertat autoritățile. Când și dacă vom mai avea parte de așa ceva?
Luni, 9 iunie, după o dimineață caniculară, Bucureștiul a fost lovit, după-amiaza, de o furtună extrem de puternică.
Vântul și ploaia din abundență au măturat orașul și au lăsat în urmă o imagine deplorabilă: șosele inundate, case, subsoluri, autobuze și mall-uri distruse, copaci căzuți și pagube uriașe.
Citește și: COD ROȘU de ploi și de viituri în mai multe județe din țară. Cât este valabil noul avertisment ANM
Furtuna a făcut prăpăd în Capitală
Iar pentru ce s-a întâmplat ieri, rapid, dar dezastruos, meteorologii au și o explicație. Se pare că de vină pentru furtuna de câteva zeci de minute a fost temperatura foarte ridicată de dinainte de a începe ploaia.
Cele 32 de grade Celsius, dar și umezeala din aer și structura instabilă a aerului au dus la formarea unui dezastru meteorologic, cum rar ne-a fost dat să vedem.
„Este un fenomen deosebit ceea ce s-a întâmplat ieri (n. red. – luni), dar, din păcate, în ultimii ani există o tendinţă clară ca pe durate scurte fenomenele meteorologice specifice verii să devină deosebit de intense, de extreme, mai dese şi cu urmările pe care le-am văzut. Deci, măcar o dată într-o vară avem în fiecare din zonele ţării cel puţin un astfel de episod foarte sever. De data aceasta s-a întâmplat în Capitală, au fost elemente favorizante, în primul rând temperatura foarte ridicată, au fost 32 de grade ieri în Capitală, o temperatură foarte ridicată pentru începutul lunii iunie. Pe de altă parte, umezeala din aer foarte mare în urma episodelor repetate de ploaie din ultima perioadă, o structură a aerului foarte instabilă, cu o uşoară pătrundere de aer mai rece în straturile mai înalte, foarte cald la sol, deci multe elemente care preconizau apariţia unor manifestări de instabilitate în această parte de ţară, de astfel au fost acestea şi argumentele emiterii codului galben general, pentru judeţe din jumătatea de sud a teritoriului ”, a explicat Florinela Georgescu la Digi24.
Însă, deși rare până acest, acest tip de fenomene meteo ar putea să mai apară. Florina Georgescu spune că-n viitorul apropiat se exclude un astfel de episod, însă pe termen lung nu se poate spune cu exactitate dacă ploile ne vor inunda, din nou, sau nu.
„E foarte puţin probabil să se repete evenimentul de ieri, aş putea spune, nu neapărat în această săptămână, dar nici în următoarele două, trei săptămâni, aşa cum arată estimările pentru
Citește și: Caniculă în România: Vom avea 36 de grade! Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni
Bilanțul este dezastruos
Conform autorităților care au intervenit în București și Ilfov, luni, ISU a gestionat 598 de situații. Dintre acestea, 498 au fost în București, acolo unde au căzut 126 de copaci, s-au desprins 10 elemente de construcție și 45 de străzi, 48 de gospodării, 162 de subsoluri şi demisoluri, 16 garaje, 89 de locuinţe şi alte 2 construcţii au fost inundate. De asemenea, 63 de mașini au fost avariate în timpul ploii torențiale.
Totodată, în Ilfov au căzut 30 de copaci, 8 elemente de construcție, 5 autoturisme au fost avariate și o stradă, 10 gospodării, 3 subsoluri, 46 de locuinţe şi alte 2 construcţii au fost inundate.
Alis Pop este absolventă a Universității Hyperion din București, Facultatea de Jurnalism și a Școlii de Televiziune ”Tudor Vornicu” din București.
Experiență profesională:
- Redactor TV – a scris de știri de actualitate: din sfera socialului, politicului, evenimentului, sportului, multe dintre ele fiind de Breaking News.
- Redactor online - a scris materiale pe zona de monden, cu personaje celebre din România, dar și din străinătate, materiale din sfera astrologiei și materiale pe zona de actualitate: social, sport, eveniment
- Stagii de practică la Impact de Gorj și Radio Europa FM.